Hak de chocolade in stukjes en smelt samen met oploskoffie in 2 dl kokend water op laag vuur.
Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
Klop de boter romig met een mixer en voeg basterd- en vanillesuiker toe.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
Voeg om en om het bloemmengsel, zure room en chocoladesaus toe.
Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven bakvorm.
Bak 1,5 uur in het midden van de oven.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Chocoladeganache:
Hak de chocolade in stukjes.
Verwarm de slagroom en laat de chocolade erin smelten op laag vuur.
Roer de zachte boter erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Vanillesaus:
Breng melk, slagroom, suiker en een opengesneden vanillestokje aan de kook.
Klop eidooiers los met 2 eetlepels melk en maïzena.
Voeg een beetje van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en giet terug in de pan.
Laat 3 minuten zachtjes koken, zeef en laat afkoelen.
Serveren:
Snijd de chocoladecake in punten.
Schenk de chocoladeganache erover.
Giet vanillesaus rondom de cake.
Serveer direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de cake met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.Wijnadvies:Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Pedro Ximénez sherry combineert perfect met de rijke chocolade- en vanillesmaken.