Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Luxe Vispastei met Garnalen, Kabeljauw en Cognac
Een verfijnde vispastei met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgewerkt met een vleugje cognac en geserveerd in een knapperig bladerdeegkorstje.
Porties:
6
(plus baktijd)
1
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Oven
Lage taartvorm of springvorm (doorsnede 28 cm), ingevet
Bakpapier
Steunvulling voor blind bakken
Ingrediënten
▢
10
grote
garnalen
▢
1
eetlepel
citroensap
▢
400
g
tongschar-
of wijtingfilet
▢
2
eiwitten
▢
2
dl
crème fraîche
▢
Zout en peper
naar smaak
▢
40
g
boter
▢
4
sjalotten
fijngehakt
▢
150
g
champignons
fijngehakt
▢
4
eetlepels
peterselie
fijngehakt
▢
450
g
bladerdeeg
10 plakjes
▢
200
g
kabeljauwfilet
in blokjes van 2 cm
▢
½
dl
cognac
of madeira
▢
1
eidooier
Instructies
Voorbereiden:
Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
Besprenkel de garnalen met citroensap en laat 30 minuten intrekken.
Vismousse:
Pureer de tongschar (of wijting)filet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe.
Meng goed.
Verhit de boter in een pan en bak de sjalotten 5 minuten zacht.
Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten mee.
Voeg de peterselie toe en zet opzij.
Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Taartvorm bekleden: Rol 6 plakjes ontdooid bladerdeeg uit tot een ronde lap (doorsnede 34 cm).
Bekleed de taartvorm met deze lap.
Rol de resterende 4 plakjes uit tot een kleinere ronde lap (doorsnede 28 cm).
Samenstellen:
Meng de uitgelekte garnalen met de kabeljauw en schep dit mengsel in de taartvorm.
Voeg 1/2 van het champignonmengsel toe, gevolgd door 1/3 van de vismousse.
Herhaal dit en eindig met de vismousse.
Schenk de cognac erover.
Dek de pastei af met de kleinere deeglap, vouw de randen in elkaar en plak met water.
Snijd visjes uit het restdeeg en leg deze op de bovenkant van de pastei.
Maak een gaatje in het midden van het deksel en zet een opgerold stukje aluminiumfolie in het gaatje.
Klop de dooier los met 1 theelepel water en bestrijk het deksel met het eimengsel.
Bakken:
Zet de pastei in de oven en bak 1 uur, of tot het deeg goudbruin is en het geheel goed doorbakken is.
Serveer lauw of warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies
Een
Chardonnay
uit Trentino, zoals de Mezzacorona, is een uitstekende keuze om de rijke smaken van de vispastei te begeleiden.
Voedingswaarden
Calories:
370
kcal
|
koolhydraten:
25
g
|
Protein:
30
g
|
Vet:
2
g
|
Zout:
600
g
|
Sugar:
3
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hartige taart
/
Vis
/
Voorgerechten
/
Zeevruchten
Land van herkomst
Internationaal
Jaargetijde:
Lente