Spoel de spinazie enkele malen in ruim koud water, laat de groente uitlekken, maak ze daarna zo droog mogelijk (slacentrifuge) en verwijder alle stelen.
Verbrokkel de kaas of snijd hem in heel kleine blokjes.
Verhit een droge koekenpan en laat daarin de pitten onder voortdurend roeren goudbruin roosteren.
Neem de pan, zodra de pitten lekker beginnen te ruiken, van het vuur.
Spreid de pitten op een koud bord uit en laat ze volkomen afkoelen.
Klop met een keukenmachine een gladde saus van de roomkaas, de olijfolie, de slagroom of crème fraîche en het limoen- of citroensap en voeg naar smaak zout en peper toe.
Hak de olijven in kleine stukjes en snipper de bosuitjes.
Schep de spinazie, de helft van de kaas, de helft van de pijnboompitten, olijven en bosuitjes luchtig door elkaar.
Verdeel de salade over de borden en strooi er de rest van de kaas en van de pijnboompitten over.