Pureer de gember, ui en knoflook met een blender of staafmixer.
Fruit dit mengsel in een pan met de arachideolie en voeg aan het eind de tamarinde en trassi toe.
Laat het mengsel goed afkoelen.
Marineren:
Voeg de afgekoelde mix toe aan een kom met de ketjap, ketoembar, nootmuskaat, kruidnagel en bruine basterdsuiker.
Roer goed door elkaar.
Snijd de kipfilet in kleine blokjes en voeg deze toe aan de marinade.
Zorg dat de kip goed bedekt is.
Laat de kip het liefst een hele nacht marineren in de koelkast.
Bereiden:
Week de satéprikkers in water om splinteren te voorkomen.
Rijg de gemarineerde kipblokjes aan de satéprikkers.
Bak de saté op een voorverwarmde barbecue, contactgrill of onder de hete grill in de oven tot de kip gaar en lichtbruin is, ongeveer 10-15 minuten.
Serveertips:
Serveer de saté met een lekkere satésaus, bijvoorbeeld zelfgemaakte pindasaus.
Als variant kun je het vlees kleiner snijden of door een vleesmolen halen, bakken in een wok en gebruiken als vulling voor pasteitjes of bapao.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete en kruidige smaken van deze Saté Ajam. De lichte zuurgraad van de wijn balanceert mooi met de zoetheid van de marinade.