Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten om te voorkomen dat ze 'leegbloeden') en alle ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel erop en zet de schaal 1-1,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
Kook intussen de aardappelen gaar.
Bak het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moes en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, samen met de aardappelen, fijn.
Roer of stamp alles door elkaar.
Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer met een stukje gegrild vlees of vegetarische worst voor een complete maaltijd.Wijnadvies: Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetheid van de bieten en de hartige smaken van het ontbijtspek.