De champignons schoon maken en in azijnwater wassen.
smelt de helft van de boter in een kookpot en voeg er de in stukjes gesneden champignons bij.
Toedekken en enkele minuten laten stoven tot de champignons hun sap kwijt zijn.
Voeg de room er bij, peper en zout en laat een tiental minuten sudderen.
Breek de eieren in een grote terrine.
Peper en zout toevoegen, eveneens de melk en gedurende 1 minuut snel kloppen.
De overblijvende helft van de boter in een grote pan smelten.
Als die warm is, er de eieren bijgieten en bakken op heet vuur.
Zodra de boorden van de omelet bruin worden, ze met een houten spatel naar het midden van de pan brengen, zodat de rest van het wit kan bakken.
Wanneer aan de oppervlakte een dun laagje vloeibaar wit overblijft, van het vuur afnemen.
Verdeel de champignons over het ei en maak dan voorzichtig los van de pan, met behulp van de spatel.
Laat de helft van het gebakken ei op een bord glijden, en plooi de andere helft daarover.
Dadelijk opdienen.
Notities / Tips / Wijnadvies
Belangrijke raadgeving
Een goede omelet maken is niet zo eenvoudig. hier volgen enkele truuks die u op de goede weg helpen. Gebruik een pan met anti-klevende bodem en in precieze verhouding tot de omvang van de omelet. Is uw pan te groot, of te klein, dan wordt de omelet niet goed gebakken. Zo moet een pan voor 12 eieren een doorsnee hebben van 28 a 30 cm. Indien u talrijke gasten aan tafel krijgt, bak dan liever twee omeletten in plaats van een. Tracht niet meer dan 12 eieren in een keer te gebruiken. Een goede omelet bakken moet vlug gebeuren. Bakt zij te lang, dan wordt zij te droog en onsmakelijk. Overkomt u dat toch per ongeluk, strijk dan met de punt van een vork een klontje boter over heel de oppervlakte van de omelet, alvorens ze dicht te plooien. Als u gedroogde champignons gebruikt, laat die dan eerst 15 minuten weken in lauw water. Was ze dan verschillende malen in stromend water, doe ze dan in een kookpot met boter en voer er dadelijk de room aan toe. Gedurende 15 minuten laten sudderen.Een variant
De champignons kunnen vervangen worden door verschillende ingrediënten, ofwel restjes, bvb. ajuin, tomaten, spinazie enz.; ofwel, met vleesrestjes: Kip, ham, spek enz.Bijpassende wijn
een rode bordeaux pomerol of saint-emilion, bvb.