Snijd de paprika's overdwars (dus niet van boven naar beneden) doormidden
verwijder de zaadlijsten en stelen uit de paprika's.
Zet de halve paprika's (één voor één) met de snijkant naar beneden op een snijplank en snijd ze van boven naar beneden in repen (circa 1 centimeter breed).
Vul een grote pan met circa 2 liter water en breng het water aan de kook.
Intussen:
Snijd de selderij grof in stukken.
Pel de uien en snijd de uien in ringen.
Pel de knoflook.
Doe - als het water kookt - de paprika's, uien, knoflook en selderij in de pan met water en laat de mix 3 minuten koken.
Giet de paprika-mix in zeef of vergiet (boven de gootsteen, het water wordt niet meer gebruikt).
Laat de paprika-mix even uitlekken en en doe 'm daarna in een schaal.
Doe de suiker, de azijn en het water samen met de peperkorrels, laurierbladeren, het mosterdzaad en het zout in de (gebruikte) pan, breng het mengsel aan de kook giet het (kokend heet) over de paprika's.
Dek de schaal af (met een deksel, bord of huishoudfolie) en laat de paprika-mix tot de volgende dag - bij kamertemperatuur - staan
BEREIDEN (2e dag):
Zet de benodigde schone potten klaar.
Giet het vocht van de paprika's af in een pan.
Vul de potten met paprika-mix, probeer daarbij de kruiden te verdelen en in elk potje een laurierblad en een teentje knoflook te doen.
Zet de gevulde potten op een plankje of een dubbel gevouwen handdoek (niet op het koude aanrecht of werkblad, dan springen ze straks tijdens het vullen met hete vloeistof kapot).
Breng het vocht aan de kook en giet het (kokend hete) vocht in de potten - tot circa 1 centimeter onder de rand - en sluit de potten meteen af.
Laat de potten afkoelen en bewaar ze koel en donker. Na 3 dagen is de smaak goed doorgetrokken en kan de eerste pot geconsumeerd worden!
Notities / Tips / Wijnadvies
BEREIDINGSTIJD (1e dag): circa 45 minutenBEREIDINGSTIJD (2e dag): circa 20 minuten