Snijd de kip in stukken (of niet) en zet het in een grote pan onder water.
Hierbij zout toevoegen.
Ui en 4 tenen knoflook fijnsnijden en voeg deze samen met de peperkorrels, foelie, kruidnagel, kaneel en daon salam aan het water toe.
De kip laten inkoken (zeer zacht laten borrelen!) totdat het water met de helft is ingekookt.
De overige knoflooktenen oeleken met ketoembar, djinten, trassi, gula Jawa en deze bumbu aanfruiten in olie. De bumbu afblussen met asemwater.
De bumbu koud zetten.
De gare kip met de bumbu weer aanfruiten, let op dat de bumbu niet aanbrand!
Doe hierbij de santen en wat van het kippebouillon en laat alles goed gaar smoren.
Indien nodig extra bouillon toevoegen.
Heerlijk, heerlijk en nog eens heerlijk.
Notities / Tips / Wijnadvies
Proef u eens hoe lekker de saus is en ingewikkeld van smaakpatroon!
U zult trouwens in veel gerechten de tegenstelling van zowel zout als suiker (gula) tegenkomen.
Dit is een van de geheimen van de Indische smaak: het maakt zoet nog zoeter, zout nog zouter....