Zet ze de volgende dag met het weekwater op en laat ze op zacht vuur 1¼ uur koken.
Verhit de olie en bak de ui en de knoflook hierin ± 5 minuten.
Voeg de bleekselderij, prei, wortels, kool en spinazie toe en bak ze even omscheppend mee.
Voeg de tomaten met het vocht, de peterselie, de basilicum, zout en peper toe.
Schenk er ± 1½ liter water bij, breng de soep aan de kook en laat haar op zacht vuur ± 2 uur koken.
Pureer * de helft van de bonen en roer de puree samen met de hele bonen door de soep.
Breng de soep met zout en peper op smaak en laat haar 1 nacht staan.
Bedek de volgende dag de bodem van een schaal met plakken pizzabrood en schenk er de bonensoep over.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Leg de ringen ui op de soep, schenk er de olijfolie over en zet de ribollita ±15 minuten in de oven tot de uien mooi bruin zijn.
Deze soep kunt u ook met witte bonen uit blik maken.
Kies hiervoor de Italiaanse witte bonen (cannellini) die te koop zijn in delicatessenwinkels.
Laat ze goed uitlekken en voeg de bonen op het laatste moment aan de soep toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Toscanen zijn dol op bonen. Voor de bereiding van hun witte bonen wordt alleen de allerbeste olijfolie gebruikt. Ribollita maakt u van een restje stevige witte bonensoep. Schiacciata, een krokant pizzabrood waarin verse kruiden worden verwerkt, smaakt er verrukkelijk bij. Ribollita gegratineerde Toscaanse bonensoep