1stengelbleekselderijboven- en onderkant verwijderd, in drieën gesneden
1gerooktehamschijfongeveer 1 kilogram, een nacht geweekt in ruim koud water
1bouquet garni1 laurierblaadje en enkele takjes tijm of peterselie
1stokbrood van een dag oud
4eetlepelsolijfolie
30gramboter
Blaadjesbladpeterselievoor garnering
Instructies
Giet het water van de geweekte ham af, spoel het af onder koud water en leg het in een grote pan.
Voeg de ui, wortel, bleekselderij, peperkorrels en het bouquet garni toe.
Voeg water toe tot het vlees onderstaat (ongeveer 1½ tot 2 liter) en breng aan de kook.
Schuim indien nodig af.
Laat het geheel 2½ tot 3 uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is en gemakkelijk van het bot loskomt.
Voeg indien nodig kokend water toe om het vlees te bedekken.
Haal het vlees uit de pan en laat het iets afkoelen.
Zeef het kookvocht en giet het terug in de pan.
Voeg de geweekte spliterwten toe en laat 1½ tot 2 uur sudderen, tot ze zacht zijn.
Verdeel ondertussen het vlees in stukjes en verwijder het bot.
Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.
Warm de soep door in de pan.
Voeg wat kokend water toe als de soep te dik is of kook hem in als hij te dun is.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg vlak voor het serveren de stukjes vlees toe en warm ze door.
Maak ondertussen de croutons: Snijd het stokbrood in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan.
Voeg de stukjes brood toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Schep de soep in kommen en garneer met croutons en blaadjes bladpeterselie.
Serveer de rest van de croutons in een schaaltje.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met een frisse salade en warme broodjes voor een volledige maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de erwtensoep en de gerookte ham.