Pel de uien, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.
Smelt de boter in een soeppan en bak de uiringen zachtjes tot ze lichtbruin zijn, regelmatig omscheppen.
Breng op smaak met versgemalen peper en strooi de bloem erover.
Bak de bloem op laag vuur even mee, zodat deze gaart zonder te bruinen.
Roer de cognac of rode port door de uien.
Schenk een scheut bouillon in de pan en roer goed door.
Voeg de rest van de bouillon en de tijmtakjes toe en breng de soep aan de kook.
Breng op smaak met zout en peper.
Draai het vuur laag en laat de soep nog 20 minuten zachtjes sudderen.
Verwarm de ovengrill voor.
Verwijder eventueel de tijmtakjes uit de soep en warm de soep indien nodig op.
Rooster het (stok)brood onder de grill aan beide zijden lichtbruin.
Verdeel een beetje kaas in de ovenbestendige wijde soepkommen en leg het geroosterde brood erop.
Strooi een dikke laag kaas over het brood.
Schep de hete uiensoep over het brood in de kommen.
Plaats de kommen onder de grill tot de kaas gesmolten is en lichtbruin kleurt.
Serveer de uiensoep direct.
Notities / Tips / Wijnadvies
Voor een vegetarische variant vervang je de rundvleesbouillon door tuinkruiden- of groentebouillon en kies je voor een vegetarische gestremde kaassoort.Je kunt de uiensoep eventueel opnieuw opwarmen voordat je de kaas erover doet.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past uitstekend bij deze romige uiensoep.