200gboterplus extra voor het bakblik en het glazuur
1kleinewinterpeendun geraspt
150gfijne kristalsuiker
2eieren
200gzelfrijzend bakmeel
1tlkaneel
125gblanke rozijnen
100gverse roomkaas
125gpoedersuiker
1zakjevanillesuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed het bakblik met bakpapier.
Smelt 150 g boter in een pan of magnetron.
Meng in een kom de gesmolten boter, geraspte winterpeen, kristalsuiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en klop de kaneel erdoor tot een glad beslag.
Roer de rozijnen door het beslag en giet het in het bakblik.
Bak de wortelcake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Test de gaarheid door een satéstokje in het midden te steken; als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
Haal de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
Laat de resterende boter zacht worden (niet smelten).
Meng met een mixer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor tot een glad glazuur.
Haal de afgekoelde cake uit het bakblik en leg deze op een schaal.
Strijk het roomkaasglazuur met een spatel over de cake uit, zodat het langs de randen kan druipen.
Zet de cake 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur wat kan opstijven (het blijft zacht).
Snijd de cake in 4 blokken en halveer deze diagonaal of recht.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Serveer deze wortelcake met een glas zoete witte wijn zoals een Riesling Auslese. De zoetheid van de wijn sluit goed aan bij de smaken van de wortelcake en het roomkaasglazuur.