Ga terug
Email Link
Afdrukken
Equipment
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Salade van witlof met tijmkletskoppen
Allerhande 2002
Porties:
4
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Keukenmachine
ringvorm van ca. 8 cm doorsnede en ca. 5 cm hoog
Oven
Koekenpan
Ingrediënten
▢
100
g
boter
▢
2
takjes
tijm
▢
90
g
sesamzaad
▢
theelepel
poedersuiker
150 g en 1
▢
zout
▢
½
dl
sinaasappelsap
▢
50
g
bloem
▢
½
dl
witte wijnazijn
▢
½
eetlepel
Dijonmosterd
▢
½
eetlepel
mayonaise
▢
2
dl
olijfolie
▢
½
dl
walnootolie
▢
versgemalen peper
▢
½
krop
frisée
sla
▢
30
g
rucola
▢
25
g
verse bieslook
▢
8
struikjes
witlof
▢
½
dl
rode wijnazijn
▢
3
eieren
M
▢
1
dl
slagroom
▢
7,5
g
kervel
verse
▢
½
eetlepel
boter
om in te vetten
Instructies
Boter smelten.
Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
In kom sesamzaad, poedersuiker en mespunt zout door elkaar roeren.
Al roerend sinaasappelsap en boter toevoegen.
Blijven roeren tot homogene massa ontstaat.
Bloem en tijm erdoor spatelen.
Deeg ca. 10 uur afgedekt in koelkast laten opstijven.
Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
Bakplaat invetten.
Van deeg 12 rolletjes ter grootte van knikker draaien en op bakplaat leggen met zeker 5 cm tussenruimte.
Kletskoppen in oven in ca. 10-15 minuten mooi goudbruin bakken.
Laten afkoelen.
In keukenmachine witte-wijnazijn, mosterd en mayonaise mengen.
Al draaiend 1 dl olijfolie en walnootolie in dun straaltje toevoegen en blijven draaien tot mooi gebonden dressing ontstaat.
Op smaak brengen met zout, peper en poedersuiker.
Frisée wassen, in stukken scheuren en (in slacentrifuge) droog slaan.
Rucola in stukken scheuren.
Bieslook fijn knippen.
Struikjes witlof in lengte halveren en stronkje met kern eraf snijden.
Witlofpunten op 5 cm afsnijden, wassen en tot gebruik in vochtige theedoek wegleggen. Onderkanten van witlof in reepjes snijden.
In koekenpan 4 eetlepels olijfolie verhitten.
Reepjes witlof met 1 theelepel poedersuiker al omscheppend in ca. 3-4 minuten beetgaar bakken.
Rode-wijnazijn erover schenken en laten verdampen.
Op smaak brengen met zout en peper.
In kom eieren loskloppen met slagroom, bieslook, zout en peper.
In grote koekenpan 2 eetlepels olijfolie verhitten.
Eimengsel erin schenken en over panbodem laten uitvloeien.
Bakken tot bovenkant droog is.
Omelet in 8 punten snijden.
Op de borden ringvorm zetten.
Gebakken witlof erin scheppen en licht aandrukken.
Ring voorzichtig verwijderen.
Op witlof kletskop leggen.
Hierop wat frisée en rucola verdelen en omelet losjes gevouwen erop leggen.
Hierop weer kletskop leggen met frisée, rucola en omelet.
Afdekken met kletskop.
Witlofblaadjes en kervel eromheen verdelen.
Besprenkelen met dressing.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Salade
/
Voorgerechten
Geschikt voor Dieët:
Vegetarisch