Snijd het varkensvlees in dobbelstenen en doe het in een kom.
Voeg de fijngehakte knoflook, ketoembar, djinten, trassi, zout, bruine basterdsuiker, fijngesneden ui, koenjit en santen toe aan het varkensvlees.
Meng alles goed door elkaar zodat het vlees gelijkmatig gemarineerd is.
Laat het vlees minstens 2 uur marineren in de koelkast, bij voorkeur langer voor een intensere smaak.
Rijg de gemarineerde varkensblokjes aan satéstokjes.
Verwarm de grill of barbecue voor op middelhoog vuur.
Rooster de saté op de grill of barbecue, ongeveer 10-12 minuten, tot het vlees gaar is en licht gekarameliseerd.
Draai de saté regelmatig om en bestrijk ze tijdens het grillen met het overgebleven marinadesap voor extra smaak.
Serveer de saté warm en geniet ervan met bijgerechten zoals witte rijst en een frisse komkommersalade.
Notities / Tips / Wijnadvies
Voor een pittigere smaak kun je extra sambal toevoegen aan de marinade.
Serveer met satésaus en gebakken uitjes voor een authentieke Indonesische ervaring.
Wijnadvies:
Een licht gekoelde rosé of een fruitige rode wijn zoals een Merlot past goed bij deze saté. De wijn moet de kruidige en aromatische smaken van het varkensvlees en de kruiden kunnen complimenteren.