Snijd de varkenshaas in dobbelstenen van ongeveer 2-3 cm.
Pel de uien en snipper ze fijn.
Pel de knoflookteentjes.
Leg de gesnipperde uien en knoflook op een houten snijplank.
Voeg de ketoembar, laos en een beetje zout toe aan de uien en knoflook.
Wrijf alles met een houten lepel fijn tot een kruidenpapje (boemboe) ontstaat.
Doe het kruidenpapje in een kom en voeg de ketjap, suiker, het citroensap, zout en peper naar smaak toe.
Roer goed door.
Doe het hete water in een kopje, los de santen erin op en giet dit ook bij de marinade.
Roer opnieuw.
Voeg de varkenshaasdobbelstenen toe aan de marinade en vermeng goed, zodat al het vlees bedekt is.
Laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
Langer marineren geeft een intensere smaak.
Rijg het gemarineerde vlees aan satéprikkers.
Verhit een barbecue of grill.
Rooster of gril de saté gaar in ongeveer 15-20 minuten.
Keer regelmatig zodat de saté gelijkmatig gaart en een mooie kleur krijgt.
Serveer de saté warm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Lekker met nasi, witte rijst, satésaus, atjar en kroepoek.Wijnadvies:Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een fruitige rosé past goed bij de kruidige smaken van de saté.