Marineer de schouderkarbonades enkele uren (of langer voor een intensere smaak) in de Bière d'Aubel, samen met wat peper en tijm.
Snijd de venkelknollen in ringen.
Verhit wat boter in een koekenpan en bak de venkelringen aan tot ze licht beginnen te kleuren.
Voeg de fijngesneden tomaten en de geperste knoflook toe aan de venkel in de pan.
Pers het sap van de halve citroen erover uit.
Bak alles even door en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel het venkel-tomatenmengsel over de bodem van een braadslee.
Haal de karbonades uit de marinade en dep ze goed droog met keukenpapier.
Bestrooi de karbonades met peper en zout.
Verhit wat boter in dezelfde koekenpan en bak de karbonades aan beide kanten bruin.
Leg de aangebakken karbonades naast elkaar op het venkelbed in de braadslee.
Roer de honing door de overgebleven marinade en verdeel dit mengsel over de karbonades en de groenten in de braadslee.
Plaats de braadslee in een voorverwarmde oven op 200°C en laat het vlees in ongeveer 45 minuten gaar worden.
Keer de karbonades na 25 minuten om.
Haal de braadslee uit de oven.
Giet het vocht uit de braadslee in een pannetje.
Indien gewenst, kun je de saus binden door het vocht even te laten inkoken of door een papje van maïzena of bloem met wat water toe te voegen en al roerend te verwarmen tot de gewenste dikte.
Serveer de karbonades met de venkel en de eventuele saus.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Lekker met gekookte nieuwe aardappelen en een extra glas Bière d'Aubel.Wijnadvies:Hoewel het gerecht met bier is bereid, past er ook een fruitige rode wijn bij, zoals een Belgische Pinot Noir of een lichte Franse Merlot.