Vergeet de cake, vergeet het bladerdeeg: hier is de TomKoek! Deze kleine, ronde verrassingen zijn de ultieme fusie tussen een ouderwetse koek en de vrolijkheid van een tompouce. Het is een krokante reis met een zachte, romige banketbakkersroomvulling, afgetopt met het onmiskenbare roze glazuur. Ze zijn zo schattig en lekker dat je ze misschien wel 'TomPoesjes' gaat noemen. Perfect als je eens wilt uitpakken, maar zonder de stress van een hele taart!
1pakKoopmans Tompoucecakemix voor cake, banketbakkersroom en glazuur
60gramboter
10mlwater
200mlkoude melk
12mlgekookt water
Instructies
TomKoek deeg en bakken
Verwarm de oven voor op 170∘ C (elektrisch) of 150∘C (heteluchtoven).
Meng de bakmix (voor de koek) met 60 gram boter en 10 ml water tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot een plak van circa 20×20 cm en steek 10-12 koekjes uit met de uitsteekvorm.
Dit zijn de basiskoekjes voor de TomKoek.
Verdeel de koekjes over een bakplaat.
Bak de koekjes in circa 12 minuten op 170∘C (elektrisch) totdat ze goudbruin zijn.
Laat ze vervolgens volledig afkoelen.
Banketbakkersroom bereiden en monteren
Voeg de mix voor banketbakkersroom toe aan 200 ml koude melk.
Meng het eerst 1 minuut op lage snelheid en vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige room.
Gebruik een spuitzak om een mooie toef banketbakkersroom op 5-6 van de koekjes te spuiten.
Glazuur maken en afwerking
Voeg 12 ml gekookt water toe aan de glazuurmix.
Mix het geheel met een mixer met gardes circa 2 minuten op hoge snelheid totdat alle kleurstof opgelost is.
Het glazuur moet de dikte van stroop hebben.
Verdeel het glazuur over de 5-6 overgebleven koekjes.
Plaats deze koekjes met glazuur bovenop de koekjes met banketbakkersroom.
Laat de TomKoeken circa 30 minuten in de koeling staan zodat het glazuur kan droge
Notities / Tips / Wijnadvies
erveersuggestieServeer de TomKoeken afgemaakt met een lekkere toef slagroom en eventueel een klein chocolaatje. Dit geeft het gebak een nog feestelijkere uitstraling.WijnadviesDe TomKoek is een feest van texturen en zoetheid: krokant koekje, romige room en zoet glazuur. Hier past een wijn bij die net zo feestelijk en zoet is. Omdat de room en het glazuur de zoetheid domineren, moet je kiezen voor een dessertwijn die de zoetheid kan evenaren. Een Moscato d'Asti, licht sprankelend en laag in alcohol, is perfect. De aroma’s van perzik en bloemen passen uitstekend bij deze lichte, zoete koek. Wil je iets avontuurlijkers? Zoek dan naar een lichte, zoete Port. Denk eraan, bij dit soort gebak moet de wijn zoeter zijn dan het glazuur, anders smaakt hij zuur – en dat is geen feestje!