Waarom kiezen tussen een cake en een tompouce als je ze allebei in één fantastisch baksel kunt hebben? Deze Tompoucecake is de Nederlandse koningin van de gebakstafel! Met zijn luchtige cake, smeuïge banketbakkersroom en die knalroze glazuurlaag is het een waar statement. Het is zo'n vrolijke verschijning dat zelfs de meest norse koffiedrinker spontaan een glimlach op zijn gezicht krijgt. Ideaal om de Koningsdagtafel, of elke andere dag, op te fleuren!
Porties: 20
Voorbereidingstijd 30 minutenmin
Bereidingstijd: 45 minutenminuten
kostprijs per persoon €0,50 - €1,00 per stuk (inclusief mix en basisingrediënten)
Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 150∘ C (elektrisch) of 140∘ C (hetelucht).
Vet de cakevorm (28-30 cm) in met boter en bestuif de binnenkant met bloem of gebruik een bakspray.
Cakebeslag bereiden en bakken
Klop de 50 gram boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig.
Voeg de eieren, de cakemix en 20 ml (circa 2 el.) water toe.
Mix dit met een mixer 1 minuut op lage snelheid en vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtig beslag.
Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake in circa 45 minuten gaar en goudbruin.
Laat de cake volledig afkoelen.
Snijd de afgekoelde cake in de lengte doormidden.
Let op: de gladde kant (die onderin het cakeblik zat) wordt de bovenkant van de Tompoucecake!
Banketbakkersroom bereiden en monteren
Start pas met de banketbakkersroom als de cake afgekoeld is.
Voeg de mix voor banketbakkersroom toe aan 200 ml koude (halfvolle) melk.
Meng het eerst met een mixer 1 minuut op lage snelheid en vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige banketbakkersroom.
Smeer de banketbakkersroom uit over de onderste plak van de cake en plaats deze in de koeling om op te stijven.
Hou de gladde bovenkant nog even apart.
Glazuur en afwerking
Voeg 12 ml (circa 1 el. ) heet water aan de glazuurmix toe en mix het met een mixer circa 2 minuten op hoge snelheid.
Het glazuur moet de dikte van stroop hebben.
Haal de onderkant van de Tompoucecake met de banketbakkersroom uit de koeling en plaats de gladde bovenkant erop.
Schep het roze glazuur bovenop de cake en verdeel het er gelijkmatig overheen.
Laat de cake circa 30 minuten in de koeling staan zodat het glazuur kan uitharden.
Notities / Tips / Wijnadvies
ServeersuggestieSnijd de cake met een scherp, warm mes voor een strakke snede door het glazuur. Serveer eventueel met een toefje lichtgezoete slagroom, geserveerd met een kartelspuitmondje voor een extra luxe uitstraling, net als bij een echte tompouce.WijnadviesBij een feestelijke zoete traktatie als deze Tompoucecake met zijn cakebasis, romige banketbakkersroom en mierzoete glazuur, past uiteraard een zoete wijn. Een gewone wijn zal snel zuur smaken naast dit suikerfeest. Kies voor een versterkte wijn of een heerlijke dessertwijn. Een Muscat is perfect, met zijn aroma’s van rozen, honing en rijp geel fruit dat mooi aansluit bij het gebak. Mocht je echt voor decadentie gaan, dan kun je een zoete Port (zoals een Tawny of Ruby) overwegen, waarvan de nootachtige tonen de romigheid van de cake prachtig complimenteren. Wijn en cake: een perfecte match, zolang de wijn maar net zo zoet is als de toet!