Maak de forellen schoon door ze via de buikzijde te openen en de graten te verwijderen.
Laat de kop en de staart intact.
Besprenkel de forellen met citroensap en kruid ze met peper en zout.
Snijd de ciabatta in stukjes van 1,5 cm.
Plet de knoflookteen.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en bak het brood met de takjes rozemarijn en de knoflook tot het goudbruin is.
Verwijder de rozemarijn.
Snijd de tomaten kruislings in, dompel ze kort in kokend water, koel ze af in ijskoud water, verwijder de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
Snipper de uien.
Meng het gebakken brood met de tomatenblokjes, ui, fijngehakte basilicum, salami, kappertjes, 2 eetlepels olijfolie en balsamicoazijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Vul de forellen met dit mengsel en bind ze dicht met keukentouw.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Leg de forellen op een met olie bestreken bakplaat, besprenkel met de resterende olijfolie en bak ze gedurende 35-40 minuten.
Bereid ondertussen de pesto voor door alle ingrediënten in een keukenmachine te pureren.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de forellen met een lepel pesto en een gemengde salade.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:Deze Toscaanse forel gaat goed samen met een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Vermentino of een Vernaccia di San Gimignano.