Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Traditionele Duivekater Brood
Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Porties:
1
brood
excl. rijstijd
2
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Bakplaat
beslagkom
deegroller
Oven
rooster
Ingrediënten
▢
1
citroen
geraspte schil
▢
1
ei
losgeklopt
▢
100
gram
suiker
▢
2
dl
water
warm
▢
2
theelepels
zout
▢
40
gram
gist
vers of 20 gram gedroogde gist
▢
500
gram
bloem
▢
75
gram
roomboter
zacht
Instructies
Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in.
Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
Knip de uiteinden in en krul de repen om.
Kerf figuurtjes in het deeg.
Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200-225°C.
Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.
Voedingswaarden
Calories:
300
kcal
|
koolhydraten:
45
g
|
Protein:
8
g
|
Vet:
10
g
|
Zout:
0.5
g
|
Sugar:
18
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Brood
/
Gebak
/
Ontbijt
Land van herkomst
Nederland
Jaargetijde:
Winter
Geschikt voor Dieët:
Vegetarisch
Feestdagen etc
Oud & Nieuw