Deze traditionele gevulde speculaas met amandelspijs en een vleugje sinaasappelrasp is een echte klassieker voor de feestdagen. Knapperig, kruidig en heerlijk zoet!
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en voeg de boter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Voeg de suiker, het zout, de speculaaskruiden en de melk toe.
Kneed het geheel met koele handen tot een soepel deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
Verkruimel intussen de amandelspijs in een kom.
Voeg 2 eieren en de sinaasappelrasp toe en meng tot een smeuïge massa.
Vet een bakvorm van 20 x 20 cm in en verwarm de oven voor op 175°C.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 40 x 20 cm.
Snijd het deeg in twee stukken en leg één plak in de bakvorm.
Klop het derde ei los en bestrijk de deeglap ermee.
Verdeel het amandelspijsmengsel gelijkmatig over het deeg.
Leg de tweede deeglap er bovenop en druk lichtjes aan.
Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei en druk de amandelen in het deeg.
Bak de gevulde speculaas 40 minuten in de oven tot deze goudbruin en gaar is.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de gevulde speculaas met een warme kop chocolademelk of glühwein voor een extra feestelijk moment.Wijnadvies:Een zoete dessertwijn zoals Muscat of een glas glühwein past perfect bij de kruidige smaak van gevulde speculaas.