Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Traditionele Hollandse Erwtensoep
Een stevige, traditionele erwtensoep die perfect is voor koude winterdagen. Deze klassieke Hollandse soep is een maaltijd op zich, vol van smaak en boordevol groenten en vlees.
Porties:
6
Bereidingstijd:
2
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
Grote soeppan
Staafmixer of blender
soepkommen
Ingrediënten
▢
1
L
water
▢
½
knolselderij
in blokjes gesneden
▢
½
prei
in stukjes gesneden
▢
1
braadworst
▢
1
klein
stokbrood
in schijfjes gesneden
▢
1
schouderkarbonade
▢
1
speklap
▢
1
grote
ui
in stukjes gesneden
▢
2
bouillonblokjes
▢
250
gr
spliterwten
goed afgespoeld
▢
250
gr
winterpeen
in schijfjes gesneden
▢
½
rookworst
in schijfjes gesneden
Instructies
Breng in een grote soeppan het water samen met de bouillonblokjes, speklap, schouderkarbonade en braadworst aan de kook.
Laat het vlees zachtjes garen in de bouillon.
Haal daarna het vlees uit de pan en zet opzij.
Voeg de spliterwten, winterpeen, knolselderij, prei en ui toe aan de bouillon.
Laat de groenten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
Zet een aantal schijfjes wortel en een paar spliterwten apart voor garnering.
Pureer de rest van de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
Snijd ondertussen het gare vlees in blokjes en de braadworst in plakjes.
Voeg het vlees terug in de soep en proef of de smaak goed is; breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Verwarm de soep opnieuw en leg de schijfjes rookworst erop om ze door te verwarmen.
Serveer de soep in soepkommen, garneer met de apart gehouden wortelschijfjes en spliterwten.
Rooster het stokbrood of serveer met roggebrood en katenspek voor een traditionele touch.
Notities / Tips / Wijnadvies
Deze erwtensoep gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Merlot, of serveer met een koud glas bier voor een klassieke combinatie.
Voedingswaarden
Calories:
450
kcal
|
koolhydraten:
35
g
|
Protein:
28
g
|
Vet:
20
g
|
Zout:
2.5
g
|
Sugar:
6
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Soep
/
Vlees
Land van herkomst
Nederland
Jaargetijde:
Winter
Feestdagen etc
Oud & Nieuw