Geniet van een traditionele kerststol met zachte amandelspijs en een heerlijk fruitige vulling. Dit klassieke feestbrood is een ware traktatie tijdens de feestdagen!
Stort de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Verkruimel de gist hierin en voeg 1 theelepel suiker toe.
Schenk 1 dl lauwwarme melk over de gist en roer tot de gist is opgelost.
Stuif een beetje bloem over het gistmengsel.
Dek de kom af en laat 15 minuten staan.
Breng 1 ½ dl melk aan de kook en laat afkoelen tot lauwwarm.
Zeef de afgekoelde melk en meng deze met de boter, rest van de suiker en de eidooier door het bloemmengsel.
Voeg het zout toe en kneed het deeg 15 minuten tot het stevig is.
Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg 1 uur op een lauwwarme plaats rijzen.
Vulling:
Wellen de rozijnen en krenten 15 minuten in heet water.
Laat uitlekken en dep droog.
Meng de rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelschil en bloem door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vormen en bakken:
Kneed de vulling door het deeg.
Vorm het deeg tot een bal, dek af met een vochtige doek en laat nog 10 minuten rijzen.
Rol het deeg uit tot een lap van 30 x 15 cm.
Vorm de amandelspijs tot een rol van 30 cm en leg in de lengte op het deeg.
Vouw het deeg over de spijs.
Bak de stol 45 minuten in het midden van de oven of tot hij lichtbruin is.
Bestrijk de stol met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer deze kerststol tijdens het kerstontbijt of brunch met een heerlijk kopje koffie of thee. De combinatie van amandelspijs en fruitige vulling maakt het een onweerstaanbare traktatie tijdens de feestdagen.