Ga terug
Email Link
Afdrukken
Afbeelding recept
Equipment
Notities
Voedingswaarde-etiket
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Traditionele Polderschotel met Kalfsvlees en Spek
Een traditioneel West-Brabants gerecht van kalfsvlees en spek, gestoofd met groenten en kruiden, en geserveerd in een gelei met zure uitjes en augurken.
Porties:
4
Voorbereidingstijd
30
minuten
min
Bereidingstijd:
3
uur
uur
opstijven
10
uur
uur
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
grote pan
Glazen kom
Ingrediënten
▢
2
dl
azijn
▢
100
g
zure augurkjes
▢
100
g
zure uitjes
▢
30
g
witte poedergelatine
▢
75
g
boter
▢
1
citroen
▢
1
kg
kalfsschenkel of nekstuk van het kalf
▢
1
kg
lichtgezouten spek
▢
Enkele
laurierblaadjes
▢
2
prei
▢
2
kleine
selderijknollen
▢
2
takjes
tijm
▢
2
wortelen
▢
Peper
▢
Zout
Instructies
Zet het kalfsvlees en het spek op in een grote pan met koud water, zorg ervoor dat het vlees en spek goed ondergedompeld zijn.
Breng het water aan de kook.
Schuim het water af (verwijder het schuim dat boven komt drijven).
Voeg de groenten (wortelen, ui, prei en selderijknollen) toe.
Voeg de kruiden (tijm en laurier) toe.
Laat het vlees en spek langzaam gaar koken.
Haal het vlees en spek uit de bouillon en laat ze afkoelen in de bouillon (voor de smaak en het gemak van het snijden).
Snijd het vlees in stukken en het spek in schijven.
Leg 1/3 van de zure uitjes en augurken, plus enkele schijfjes citroen op de bodem van een glazen kom.
Leg de helft van het gesneden kalfsvlees erop.
Bedek het kalfsvlees met de helft van de spekschijven.
Leg nogmaals 1/3 van de zure uitjes en augurken erop.
Leg de rest van het vlees en spek erop.
Verdeel de resterende zure uitjes en augurken bovenop en garneer met schijfjes citroen.
Laat een liter van de kookbouillon inkoken met de kruidenazijn en de gelatine.
Giet dit mengsel over de ingrediënten in de kom.
Laat het gerecht in de koelkast opstijven.
Serveer koud.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:
Lekker met vers brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Riesling, of een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais.
Belangrijk:
De kooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de stukken vlees. Controleer of het vlees gaar is door er met een vork in te prikken.
De gelatine moet goed opgelost zijn in de bouillon, zodat de gelei stevig wordt.
Laat de polderschotel voldoende lang opstijven in de koelkast, bij voorkeur een hele nacht.
Voedingswaarden
Calories:
550
kcal
|
koolhydraten:
15
g
|
Protein:
40
g
|
Vet:
35
g
|
Zout:
3
g
|
Sugar:
10
g
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Kalfsvlees
/
Varkensvlees
Land van herkomst
Nederland
/
Noort Brabant
Jaargetijde:
Alle Jaargetijden