Week de spliterwten 1 uur in koud water en laat uitlekken.
Doe de spliterwten in een grote pan, bedek met koud water en breng aan de kook.
Laat 5 minuten koken, giet af en gooi het water weg.
Pel de ui en snijd in vieren.
Snijd de wortel, selderij en preien in stukken.
Was alle groenten en laat uitlekken.
Smelt de boter in een grote pan en bak het soepvlees en de groenten 5 minuten tot ze licht kleuren.
Voeg 2 liter water, de spliterwten, het kruidenbosje, soda en 2 koffielepels zout toe.
Laat zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn.
Haal het kruidenbosje en het soepvlees uit de pan.
Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
Serveer de soep met goudkleurige korstjes gebakken in boter.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer met een schaaltje goudkleurige korstjes en eventueel een takje verse peterselie.Wijnadvies:Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.