Ga terug
Email Link
Afdrukken
Equipment
–
+
servings
Kleiner
Normaal
Groter
Varkensfilet in portsaus
Aller Hande 1996
Porties:
4
personen
Deel dit recept via E-mail
Deel op Facebook
Recept afdrukken
Equipment
citroentrekker
keukengaren
4 houten cocktailprikkers,
aluminiumfolie
Ingrediënten
▢
2
sinaasappels
▢
1 ½
dl
rode port
▢
20
gedroogde
pruimen zonder pit
Sunsweet,
▢
1
plak
parmaham
ca. 50 g,
▢
½
zakje
verse tijm
á 15 g,
▢
1
sjalotje
▢
75
g
boter
of margarine,
▢
versgemalen zwarte peper
▢
600
g
varkensfilet
▢
zout
Instructies
Voor Bereiden:
Sinaasappels onder koud stromend water goed schoonboenen.
Met citroentrekker (of scherp mesje) 8 smalle reepjes schil van sinaasappel trekken en in kommetje met koud water leggen.
Sinaasappels uitpersen.
In schaal sinaasappelsap en port door elkaar roeren.
Pruimen erdoor scheppen en afgedekt in koelkast ca. 4 uur laten wellen.
In zeef boven kom pruimen laten uitlekken, hierbij weekvocht opvangen.
8 Pruimen achterhouden voor garnering, rest halveren.
Ham in reepjes snijden.
4 Takjes tijm achterhouden voor garnering, van rest van tijm blaadjes van takjes rissen.
Sjalotje pellen en snipperen.
In pan 15 g boter verhitten.
Sjalot ca. 5 minuten zachtjes bakken.
Van vuur, af pruimenhelften, hamreepjes, tijmblaadjes en helft van sinaasappelreepjes door sjalot scheppen.
Pruimenmengsel op smaak brengen met peper.
Varkensfilet tot op ca. 1 cm van rand insnijden en openslaan.
Filet aan beide kanten bestrooien met zout en peper.
Pruimenmengsel over binnenzijde van filet verdelen.
Filet met vulling vanaf korte kant oprollen en dichtbinden met keukengaren.
Uiteinden van filet dichtsteken met cocktailprikkers en filet tot gebruik afgedekt in koelkast
leggen.
35 g boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Bereiden:
In braadpan rest van boter verhitten.
Filet in ca. 5 minuten rondom bruin bakken.
Filet op middelhoog vuur met deksel schuin op pan in ca. 35 minuten gaar braden.
Uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
Weekvocht van pruimen aan bakvet toevoegen.
Aanbaksel losroeren.
Vocht onafgedekt in ca. 5 minuten tot ca. 2/3 laten inkoken.
Intussen platte schaal voorverwarmen.
Keukengaren en cocktailprikkers uit filet verwijderen.
Met scherp mes filet in 8 plakken snijden.
Vocht zeven en terugdoen in pan.
Van vuur af blokjes boter erdoor kloppen.
Blijven kloppen tot licht gebonden saus ontstaat.
Op smaak brengen met zout en peper.
Helft van saus op -schaal schenken.
Plakken voorzichtig in saus leggen.
Garneren met achtergehouden pruimen, rest van sinaasappelreepjes en takjes tijm.
Rest van saus apart erbij geven.
Serveren met broccoli en pommes duchesses (aardappelpureetorentjes).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën
Hoofdgerechten
/
Varkensvlees