Plaats de varkensham in een grote pan, voeg water toe tot het vlees net onder staat en breng aan de kook.
Schuim het kookvocht af en voeg de selderij, worteltjes, ui met kruidnagel, het kruidenbosje, zout en peper toe.
Laat de ham ongeveer 1 uur en 45 minuten zachtjes sudderen.
Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken.
Plaats de ham in een braadslee en overgiet met de porto en het sap van de ananas uit blik.
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de ham 40 minuten.
Draai de ham halverwege de baktijd om en overgiet regelmatig met de saus.
Haal het vlees uit de oven en houd warm.
Voeg de gehalveerde schijven ananas toe aan de braadslee en een beetje bouillon uit de pan.
Laat de saus nog even inkoken.
Snijd de varkensham in plakken en overgiet met de porto-ananas saus.
Leg de halve ananasringen rondom het vlees.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer met aardappelpuree, rijst en spinazie, of aardappelen uit de oven voor een complete maaltijd.Wijnadvies:Een lichte, likeurachtige wijn zoals een Rancio, of een zachte rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.