Was de peulerwten, verwijder de draden en breek ze in stukken.
Houd 3 eetlepels apart voor de garnering.
Maak de sla schoon en hak grof.
Pel de uien, schraap de wortelen en snijd zowel de uien, prei als wortelen fijn.
Verhit de boter in een grote pan en fruit alle groenten tot ze licht beginnen te kleuren.
Strooi het meel over de groenten en roer goed door.
Giet het warme water erbij en voeg het kruidenbosje, peper en zout toe.
Laat de soep ongeveer 1 uur zachtjes koken.
Verwijder het kruidenbosje en druk de soep door een zeef of pureer met een staafmixer voor een gladde structuur.
Snijd de apart gehouden wortelen en prei in schijfjes en stoof ze in boter, samen met de bewaarde peulerwten.
Voeg eventueel wat water, zout, peper en een snufje suiker toe.
Roer de gestoofde groenten door de soep vlak voor het opdienen en garneer met fijngehakte peterselie.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveer met knapperige broodkorstjes of een sneetje geroosterd brood.Wijnadvies: Combineer deze soep met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Gris.