Een feestelijke vispastei gevuld met garnalen, kabeljauw en een romige vismousse, afgemaakt met een krokante bladerdeegdeksel. Perfect voor speciale gelegenheden!
Pel de garnalen, verwijder de zwarte darm en halveer de staartjes in de lengte.
Besprenkel ze met citroensap en laat 30 minuten marineren.
Pureer de tongscharfilet en voeg in delen de eiwitten, crème fraîche, zout en peper toe tot een gladde vismousse ontstaat.
Verhit de boter in een pan en bak de sjalotjes 5 minuten.
Voeg de champignons toe en bak nog 10 minuten.
Roer tot slot de fijngehakte peterselie erdoor.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol 6 ontdooide bladerdeegplakjes uit tot een ronde lap van Ø34 cm en 4 plakjes tot een lap van Ø28 cm.
Bekleed de taartvorm met de grotere deeglap.
Meng de uitgelekte garnalen met de blokjes kabeljauw.
Vul de taartvorm in lagen: begin met de helft van het champignonmengsel, gevolgd door een derde van de vismousse en de helft van de garnalen en kabeljauw.
Herhaal deze laagjes en eindig met de vismousse.
Schenk de cognac over de vulling.
Bedek de taart met de kleinere lap deeg en plak de randen met water vast.
Snijd decoratieve visjes uit de deegrestjes en plak ze op de bovenkant.
Maak een klein gaatje in het midden van de deegdeksel en plaats een opgerold stukje aluminiumfolie als schoorsteen.
Klop de eidooier los met 1 theelepel water en bestrijk de bovenkant van de pastei ermee.
Bak de pastei gedurende 1 uur in het midden van de oven tot goudbruin en gaar.
Laat de pastei iets afkoelen en serveer lauwwarm.
Notities / Tips / Wijnadvies
Idee: Maak de pastei extra luxe door garnalen te vervangen door langoustinestaartjes, tongscharfilets door tongfilets en kabeljauw door zeeduivel, zeewolf of roodbaars.Wijnadvies:Een rijke, boterachtige Chardonnay zoals de Trentino van het huis Mezzacorona past perfect bij deze luxe vispastei.