Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de witlof, en snijd de stronkjes in stukken van 2 cm.
Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
Voeg na 10 minuten de witlof toe.
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Snijd de helft van de kaas in blokjes en rasp de rest.
Snijd de tomaten in stukjes.
Giet de aardappelen en witlof af, voeg de boter toe en pureer ze samen.
Schep de kaasblokjes, de tomaat en de tijm door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
Vet de ovenschaal in.
Leg de plakjes ham naast elkaar op een werkvlak, schep wat stamppot op elk plakje en rol ze op.
Leg de hamrolletjes in de ovenschaal.
Bestrooi de rolletjes met de geraspte kaas.
Laat de witlofstamppot bovenin de oven in ± 5 minuten goudbruin kleuren totdat de kaas gesmolten is.
Serveer met een rookworstsalade voor een complete maaltijd.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip:Serveer de hamrolletjes met een frisse salade of een stukje rookworst voor extra smaak.Wijnadvies:Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige stamppot en de zoute smaak van de hamrolletjes.