Vet de springvorm in met boter en bestrooi met koekkruimels.
Zet de vorm in de koelkast.
Schil en rasp de wortelen zeer fijn.
Splits de eieren.
Klop de eidooiers met vanillemerg, 100 gram suiker, boter en citroenrasp tot het luchtig en licht van kleur is.
Klop het eiwit stijf.
Voeg geleidelijk de suiker toe aan het eiwit en klop door tot het eiwit dik en luchtig is.
Meng amandelmeel met bloem, maïsmeel, bakpoeder en een snufje zout.
Roer het bloemmengsel met de wortel door het eidooiermengsel.
Spatel het geklopte eiwit voorzichtig door het mengsel.
Schenk het beslag in de springvorm en strijk glad.
Bak de taart in de oven op 180°C gedurende 45-50 minuten op het tweede niveau van onderen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Karamelliseer de suiker met 5 eetlepels water tot goudbruin in een pan op de kookplaat.
Roer het sesamzaad erdoor en schenk de hete karamel direct op de bakplaat.
Strijk dun uit met een met olie ingevet paletmes.
Laat de karamel afkoelen en breek in stukjes.
Neem de worteltaart uit de oven en laat afkoelen in de vorm op een rooster.
Verwijder de taart uit de vorm.
Klop de room met vanillesuiker op en verdeel over de taart.
Strooi de karamelstukjes er overheen en serveer.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Geniet van deze heerlijke wortel amandeltaart met een glas dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling Spätlese. De zoetheid van de wijn zal perfect samengaan met de rijke smaak van de taart