Meng 4 eetlepels bloem met de zeer fijne kristalsuiker en gist.
Roer het warme water erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Dek af en laat 5 minuten rusten op een warme plaats.
Meng het gistmengsel, de resterende bloem, zout en boter tot een deeg.
Kneed het deeg 5 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
Leg het deeg in een ingevette kom en dek af.
Laat het 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Verdeel het deeg in 24 porties.
Rol elk stuk tot een streng en vorm een krakeling.
Leg de krakelingen op een ingevette bakplaat.
Roer de eidooier los met 1 eetlepel water.
Bestrijk de krakelingen met het eimengsel.
Bestrooi met grove kristalsuiker.
Bak 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat afkoelen op een rooster.
Bewaar maximaal 3 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
Krakelingen met sinaasappel & karwij: Voeg na het rijzen 2 theelepels karwijzaad en 2 eetlepels fijngehakte gekonfijte sinaasappel toe.
Krakelingen met chocoladedruppels: Voeg na het rijzen 75 gram pure chocoladedruppels toe.
Gekruide krakelingen: Voeg na het rijzen 1 theelepel gemalen piment en 1 theelepel gemberpoeder toe.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer de krakelingen op een mooie schaal met een beetje poedersuiker erover voor een feestelijk effect.Wijnadvies:Lekker met een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een zachte witte port.