Steekvormpjes (rond en kleiner rondje voor het gat)
Ingrediënten
100gramgesmolten boter
150mllauwe melk
150mlsinasappelsap
2zakjesvanillesuiker
20gramgist
600grammeel
1ei
½zakjebakpoeder
1eetlepelpoedersuikervoor afwerking
100gramsuiker
Zonnebloemolievoor bakken
Instructies
Smelt de boter.
Verwarm de melk.
Meng de gesmolten boter, melk en gist goed door elkaar.
Voeg suiker, vanillesuiker, sinasappelsap en ei toe aan het mengsel.
Meng goed.
Meng de bakpoeder met het meel.
Voeg beetje bij beetje het meel aan het natte mengsel toe.
Kneed het deeg goed totdat het soepel is en niet meer aan je handen plakt.
Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot iets meer dan een halve centimeter dikte.
Steek met een rond vormpje rondjes uit het deeg.
Steek uit de rondjes met een kleiner rondje een gat uit.
Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier.
Laat de donuts in een warme omgeving ongeveer twee uur rijzen.
Bak de donuts in hete olie tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
(Optioneel) Smelt witte chocolade au-bain-marie, doop de donuts half in de chocolade en vervolgens in nougatine voor extra smaak.
Notities / Tips / Wijnadvies
Serveertip: Serveer de donuts met een kop thee of koffie voor een heerlijk tussendoortje.Wijnadvies: Deze donuts passen goed bij een lichte, fruitige witte wijn of een glas bubbelwater.