Kook de bietjes in ruim water zonder zout tot ze gaar zijn (ongeveer 30-45 minuten, afhankelijk van de grootte).
Giet het kookwater af en spoel de bietjes onder koud stromend water.
Verwijder de schil en snijd de bietjes in plakjes.
Doe de plakjes in een grote aardewerken of porseleinen kom.
Bereiding van de marinade:
Meng de azijn, suiker, kruidnagelen en een stukje mierikswortel in een pan.
Breng het mengsel aan de kook en laat enkele minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.
Inleggen van de bietjes:
Giet de hete marinade over de bietjes in de kom.
Zorg ervoor dat de bietjes volledig onder staan.
Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur.
Zet de kom afgedekt een nacht in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Notities / Tips / Wijnadvies
Heerlijk bij een Zweeds buffet, bij gehaktballetjes, koude vleesgerechten of als frisse toevoeging aan salades.Wijnadvies:Combineer met een frisse witte wijn zoals Riesling of een lichte rosé.