Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de sjalot en de helft van de knoflook gedurende 2 minuten.
Pureer de gepelde tomaten met sap in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus.
Voeg de gepureerde tomaten met basilicum toe aan de hapjespan en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
Breng op smaak met peper en zout.
Verhit intussen in een koekenpan de resterende olie en fruit de rest van de knoflook gedurende 1 minuut.
Bestrooi de kabeljauwhaasjes met zout en peper, bak ze 2 minuten per kant in de koekenpan.
Voeg de cherrytomaten, olijven en kappertjes toe aan de koekenpan en bak ze 2 minuten mee.
Leg de gebakken vis in een ovenschaal en bestrooi met peterselie en oregano.
Schenk de witte wijn bij de tomaten in de pan en laat even inkoken.
Schep het tomaat-olijvenmengsel naast en over de vis in de ovenschaal.
Kook de pasta in ruim water met zout iets korter dan de gebruiksaanwijzing aangeeft, zodat de pasta nog net niet beetgaar is.
Giet af en meng door de saus.
Verdeel de pasta met saus over vier ovenschaaltjes bekleed met aluminiumfolie.
Bestrooi de pasta met geraspte kaas en verdeel de pesto erover.
Vouw de folie dicht en zet de schaaltjes in de oven.
Verwarm gedurende 7 minuten.
Verdeel de vis met groenten en jus over vier warme borden.
Serveer de pasta apart en garneer eventueel met zeekraal.
Notities / Tips / Wijnadvies
Wijnadvies:
Een droge Italiaanse witte wijn zoals Vermentino di Sardegna vormt een uitstekende combinatie met dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de tomatensaus en de basilicum, terwijl de complexiteit ervan de vis en de pittige kaas mooi aanvult.