Appeltaart van Astrid Veltman

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 625 gr bloem
  • 375 gr boter
  • dl water
  • 1 eidooier
  • zout
  • kg appels
  • 200 gr abrikozenjam
  • 50 gr griessuiker

Voor de banketbakkerscrème (1½ liter):

  • 12 eigelen
  • 500 gr suiker
  • 200 gr bloem
  • liter melk
  • 1 vanillestok

Instructies

  • Bereid een forceerdeeg.
  • Leg de bloem op tafel en maak in het midden een kuiltje.
  • Leg de boter, het water en een snuifje zout in het midden.
  • Meng de verschillende ingrediënten beetje na beetje tot u een vast deeg bekomt dat niet meer aan de handen blijft kleven.

Banketbakkerscrème bereiden:

  • Breng de melk met de vanillestok aan de kook.
  • Meng de bloem, de suiker en de eidooiers en giet de kokende melk al roerend in de dooiermassa.
  • Breng de massa al roerend aan de kook, blijf roeren en laat de massa ± 2 minuten doorkoken tot hij dik is geworden.
  • Roer de massa dan koud (bijvoorbeeld op ijs).
  • Schil de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en de pitten en snijd de appels in maanvormige schijfjes.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooide tafel gelijkmatig uit om een dun vel van ± 2 mm dikte te bekomen en beleg een taartvorm hiermee.
  • Prik de bodem enkele keren met een vork door en bestrijk de bodem met 100 gr abrikozenconfituur.
  • Bedek die met een dikke laag banketbakkerscrème en bedek de oppervlakte dan kringvormig en volledig met appelschijfjes.
  • Bestrooi de appelschijfjes met de griessuiker.
  • Steek de taart in het midden van een matig warme oven (± 150°C) tot de oppervlakte goudbruin is gekleurd.
  • Leg de taart op een rooster en doe de appelschijfjes glanzen door ze met gesmolten
  • abrikozenconfituur te bestrijken.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Fruit / Taart
Land van herkomst België