Asperges met een lichte Hollandaise saus
Ingrediënten
Hollandaise saus
- 2 ei
- 1 ei
- 2 theelepels citroensap
- 75 gram boter
- 4 eetlepels droge witte wijn
- zout witte peper
Instructies
- Snijd de harde einden van de asperges af en maak alle asperges even lang.
- Schrap ze van boven naar beneden onder koud stromend water af.
- Bind ze eventueel in kleine bosjes bij elkaar en zet ze in ruim kokend water met zout,
- citroensap en een klein stukje boter, rechtop met de topjes net boven het wateroppervlak.
- Laat ze in 10-15 minuten zachtjes gaar koken.
- Laat ze uitlekken.
- Gebruik een roestvrijstalen pan; in een aluminium pan kunnen de asperges zwart worden.
- Breng alles op kamertemperatuur.
- De saus wordt au bain-marie bereid.
- Gebruik een elektrische handmixer en een deegschrapper om de saus, die zich tijdens het roeren tegen de wand van de kom vastzet, los te maken.
- Doe alle ingrediënten in een met kokend water omgespoelde kom.
- Zet de kom in een pan waarin water tegen de kook aan wordt gehouden.
- Blijf zolang met de mixer, waarin slechts een garde is bevestigd, op de laagste stand roeren tot de saus begint te binden. Dat gebeurt al na 2 minuten.
- Neem de kom uit het heet waterbad en klop de saus onmiddellijk daarna met twee gardes in de mixer bij de hoogste stand op, niet veel langer dan 10 seconden.
- Doe de saus over in een niet voorverwarmde sauskom.
- U kunt aan de saus fijngehakte tuinkruiden toevoegen.
- Ook kappertjes zijn er lekker bij.
- Serveer het geheel met in julienne gesneden gekookte ham en hardgekookte eieren.