Bloemkool met Olijvensaus: De Mediterrane Make-over

Bloemkool met Olijvensaus: De Mediterrane Make-over

Vergeet de flauwe bloemkool van vroeger! Deze Bloemkool met olijvensaus is het bewijs dat een simpele groente kan transformeren in een mediterrane diva. De zachte, perfect gegaarde bloemkool fungeert als een canvas voor een krachtige, frisse saus vol zonovergoten smaken: zoute olijven, pittige kappertjes en aromatische basilicum. Dit bijgerecht is zo levendig dat het de hoofdmaaltijd bijna van tafel blaast. Zelfs de meest verstokte groentehaters zullen hier hun hoed voor afnemen!
Porties: 4
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
!ndicatie € 1,80 per portie (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje verse basilicum à 15 g
  • 1 bloemkool
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 vleestomaat
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • Zout
  • Zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Tomaat inkruisen en enkele seconden onderdompelen in kokend water.
  • Tomaat afspoelen onder koud water, ontvellen, halveren en pitjes verwijderen.
  • Tomaat in blokjes snijden en olijven grof hakken.
  • In een kommetje de tomaat, olijven, kappertjes, olijfolie en peper mengen.
  • Stronk van de bloemkool snijden en bloemkool heel laten.
  • Bloemkool wassen en in een pan met licht gezouten water in 10 à 15 minuten gaarkoken.
  • Basilicum in reepjes snijden.
  • Bloemkool uit de pan nemen, laten uitlekken en op een schaal leggen.
  • De olijvensaus over de bloemkool schenken en bestrooien met basilicum.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de Bloemkool met olijvensaus met een frisse salade en knapperig stokbrood. Het stokbrood is ideaal om de smaakvolle olijvensaus mee van de schaal te dippen.
Wijnadvies:
Bij deze Bloemkool met olijvensaus draait het om frisheid, groenten en ziltige, pittige smaken (olijven en kappertjes) die de wijn nodig heeft om te complementeren en niet te overstemmen. Kies voor een frisse Sauvignon Blanc. De knisperende zuren en de citrusachtige tonen van de Sauvignon Blanc snijden mooi door de vettigheid van de olijfolie en passen perfect bij de tomaat en de verse basilicum. Dit is een wijn die de zomer in een glas vangt en het lichte karakter van dit bijgerecht versterkt.

Voedingswaarden

Calories: 170 kcal | koolhydraten: 11 g | Protein: 5 g | Vet: 12 g | Zout: 0.8 g | Sugar: 3 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Bijgerecht / Groenten
Land van herkomst Internationaal
Jaargetijde: Alle Jaargetijden
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch

Over deze Bloemkool met Olijvensaus

Deze Bloemkool met olijvensaus is een uitstekend bijgerecht dat bewijst dat de simpele, gekookte bloemkool met de juiste saus een culinair hoogtepunt kan zijn. Het is een licht en Veganistisch (Vegetarisch) recept dat zijn inspiratie haalt uit de mediterrane landen, met name Italië, door het gebruik van een puttanesca-achtige smaakprofiel. De saus, die niet gekookt wordt, maar rauw over de hete bloemkool wordt geschonken, barst van de smaak van verse tomaat, gehakte olijven, pittige kappertjes en de kruidige basilicum.

Het hart van de saus is een goede kwaliteit olijfolie. Omdat de saus zo eenvoudig is, is het essentieel om een olijfolie te kiezen die rijk is aan smaak. Hierdoor ontstaat er een lichte ‘vinaigrette’ die de bloemkool roosjes bedekt en doordrenkt. De bereiding van de bloemkool zelf is rechttoe rechtaan: het is belangrijk om deze heel te laten en te koken in licht gezouten water tot hij nét gaar is. De kooktijd van 10 tot 15 minuten is cruciaal, zodat de bloemkool niet papperig wordt.

Dit recept is snel (30 minuten totale tijd) en is een fantastische manier om groenten te serveren. Het feit dat de saus koud over de warme bloemkool wordt geschonken, zorgt voor een aangenaam temperatuurcontrast. Bovendien is dit bijgerecht van nature Slank/Light en vol gezonde vetten. De smaken van de olijvensaus passen bij vrijwel elk vlees– of visgerecht, maar staan ook prima op zichzelf. Voor meer informatie over de voordelen van goede olijfolie, kunt u deze externe link bekijken.