Broodwafels uit België – De Ultieme Zoete Korst

Goudbruine Belgische broodwafels met poedersuiker en siroop op houten tafel met bessen.

Broodwafels uit België – De Ultieme Zoete Korst

Vergeet dure bloem en ingewikkelde rijs-processen! Deze Broodwafelsuit België zijn het bewijs dat een beetje geniale eenvoud het beste Gebakoplevert. Acht sneetjes brood transformeren – door de magischecombinatie van gesmolten boter, een heet wafelijzer en een royalelaag karamelachtige bruine suiker – in een knapperige, goudgeletraktatie. Het is zo snel en eenvoudig dat het bijna valsspelen is, maargelukkig is er niemand die klaagt over deze zoete, Belgischeverwennerij.
Porties: 4 (Op basis van 2 wafels per persoon)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
!ndicatie € 1,00 per portie (indicatie)
Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

Ingrediënten

  • 8 sneden Brood
  • 150 gr Boter
  • Olie om in te vetten
  • 150 gr Bruine suiker

Instructies

  • Snijd de korsten van het brood.
  • Leg een dikke laag boter op de sneden brood (circa 18. 75 gram per snee) en zorg dat de boter goed verdeeld is over het gehele oppervlak.
  • Verwarm het wafelijzer en vet het in met een beetje olie.
  • Bak het brood in het wafelijzer aan beide zijden bruin en knapperig.
  • Bestrooi de hete broodwafels onmiddellijk met een royale hoeveelheid bruine suiker.
  • De warmte laat de suiker licht karamelliseren en vastplakken.

Notities / Tips / Wijnadvies

Serveertip:
Serveer de Broodwafels direct na het bakken, terwijl de bruine suiker nog warm is en glanst. Ze zijn op hun lekkerst met een klodder verse slagroom of een bolletje vanille-ijs. Deze Broodwafels zijn ook perfect als zoet ontbijtgebak in het weekend.
Wijnadvies:
Bij deze heerlijk simpele, knapperige Broodwafels gedomineerd door de rijke, boterige smaak en de zoete, karamelachtige bruine suiker heeft u een dessertwijn nodig die beide aspecten complimenteert: rijk, maar met voldoende frisheid. We zoeken naar noten, honing en rijp fruit.
Een Tokaji Aszú uit Hongarije is hier de onverwachte, doch perfecte match. Deze Hongaarse zoete wijn, vaak gemaakt met edele rotting, heeft tonen van honing, abrikozen, kweepeer en een helder zuurtje dat mooi door de vettigheid van de boter snijdt. Hierdoor voelt het Gebak ondanks zijn zoetheid niet zwaar aan. Als alternatief is een rijke Muscat de Rivesaltes of een klassieke Sauternes ook een uitstekende keuze, maar de Tokaji voegt een uniek, koninklijk tintje toe dat perfect past bij deze eenvoudige, maar decadente Broodwafels. Dat is pas haute cuisine van de Belgische eenvoud!

Voedingswaarden

Calories: 400 kcal | koolhydraten: 45 g | Protein: 8 g | Vet: 20 g
————————————————————————————————–
Recept categorieën Dessert – Nagerecht / Gebak
Land van herkomst België
Jaargetijde: Alle Jaargetijden

Over dit recept:

De Broodwafels uit België zijn een heerlijk voorbeeld van een “snelle, zoete hap” die valt onder de Gebak en Nagerechten categorie. . De kern van dit Gebak is de ongelooflijk snelle bereiding, waardoor het een favoriet is voor onverwachte gasten of een snelle verwennerij.

De techniek is cruciaal: het wegsnijden van de korsten zorgt ervoor dat het brood mooi plat in het wafelijzer past. De dikke laag boter is essentieel, want deze wordt geabsorbeerd door het brood en zorgt voor de goudbruine kleur en de rijke smaak tijdens het bakken. Het wafelijzer, goed ingevet met olie, zorgt voor de kenmerkende knapperige textuur en de ruitvorm.

Het strooien van de bruine suiker over de hete wafel is de finale, essentiële stap. De warmte van de broodwafels smelt de bruine suiker net genoeg om een dunne, karamelachtige laag te creëren die de wafel perfect omhult. Dit recept is met 8 sneden brood geschikt voor 4 personen en is een perfect Zoet Nagerecht dat de eenvoud en de kracht van bruine suiker viert.