Fijne kalfsbouillon met venkel

Porties: 4
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 2 stukken kalfsschenkel
  • 1 takje verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 stukje foelie
  • 4 takjes peterselie
  • 12 peper
  • 2 kippenbouillon
  • zout
  • 1 venkelknol
  • 8 sprietjes bieslook.

Instructies

  • Maak de ui, winterwortel en bleekselderij schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de kalfsschenkels onder af en toe keren in ± 10 minuten lichtbruin.
  • Neem de kalfsschenkels uit de pan, voeg aan het bakvet ± 2 1/2 dl water toe en roer de aanbaksels los.
  • Voeg de kalfsschenkels en 1 3/4 liter water toe, breng het tegen de kook aan en schep er met een schuimspaan het grauwe schuim af.
  • Voeg de ui, wortel, bleekselderij, laurier, foelie, peterselie, peperkorrels en bouillontabletten toe en laat de bouillon met het deksel schuin op de pan op heel laag vuur (met een sudderplaatje eronder) ± 4 uur trekken (ongeveer de helft van de bouillon moet kunnen verdampen).
  • Voeg, als het te snel gaat, heet water toe.
  • Maak een stuk kaasdoek of theedoek nat (let op dat deze niet naar wasmiddelen ruikt), wring het uit en bekleed hiermee een zeef.
  • Schep de kalfsschenkel en de stukken groente uit de bouillon.
  • Zet de zeef op een schone pan en zeef de bouillon erdoor.
  • Vul de gezeefde bouillon eventueel met water tot 1 liter aan.
  • Als er meer dan 1 liter is, verwarm de bouillon dan op zacht vuur, zodat er vocht kan verdampen.
  • Laat de bouillon niet meer koken, want daar wordt hij troebel van.
  • Laat de bouillon afkoelen en bewaar hem tot het gebruik in de koelkast of diepvriezer.
  • Maak de venkel schoon en bewaar het groen voor de garnering.
  • Halveer de venkel in de lengte en snijd hem in dunne reepjes.
  • Verwarm 4 diepe borden voor.
  • Voeg de venkel aan de bouillon toe en verwarm de bouillon ± 15 minuten tegen de kook aan tot de venkel beetgaar is.
  • Breng de bouillon eventueel met zout op smaak en schep hem in de warme borden.
  • Knip er de bieslook boven fijn en garneer met venkelgroen.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept categorieën Soep