Flan brésilienne

Flan brésilienne

Deel op Facebook Recept afdrukken

Equipment

  • diepe taartvorm (3 à 4 cm hoogte)
  • roostertje
  • plastic schraper, of pannenlikker

Ingrediënten

Koekjesdeeg:

  • 125 g boter
  • 25 g suiker
  • 1 eieren 50 g
  • 250 g bloem
  • 60 g broyage 30 g poedersuiker + 30 g amandelpoeder
  • snuifje zout
  • 5 g vanillepoeder

(voor 1 taart van ongeveer 22 cm)

Flan vulling:

  • 375 ml melk
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren 200 g
  • 1 eidooier
  • 95 g suiker

Afwerking:

  • 300 g slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker

Voor de zelfgemaakte brésilienne:

  • 200 g amandelsnippers
  • 80 g suiker

Instructies

Bereiding koekjesdeeg op tafel:

  • (Indien je een keukenrobot hebt, kan je het deeg ook hierin maken)
  • Meng de 30 g suiker en 30 g amandelpoeder met elkaar tot zogenaamde broyage.
  • Zeef de bloem samen met de broyage en stort uit op het werkblad.
  • Maak een bloemkring.
  • Snij de malse boter in blokjes en leg die in het midden van de bloemkring.
  • Leg het ei, de resterende suiker, het vanillepoeder bij de boter.
  • Strooi wat zout op de rand van de bloem.
  • Meng met de vingertoppen de boter met het ei en de suiker en voeg geleidelijk de bloem toe tot het deeg wordt.
  • Kneed het deeg niet, maar zorg wel dat alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.
  • Verpak het deeg in plastic folie en bewaar minstens een halfuurtje in de koelkast.
  • Neem een taartvorm klaar en boter deze in.
  • Bestuif het werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot 3 mm dikte, prik enkele malen in met een vork.
  • Drapeer het deeg over de taartvorm en zorg dat het deeg overal goed in de vorm zit en duw met je handpalmen af.
  • De lege taartvorm bakken we eerst (zonder vulling) blind.
  • Leg een rond boterpapier in de vorm en vul met droge bakerwten.
  • Bak in een oven van 200°C gedurende 20 minuten.
  • Giet nadien de erwten uit de taart.

Bereiding flanvulling:

  • Snij een vanillestokje overlangs open en schraap het merg er uit.
  • Voeg het merg en de suiker toe aan de melk en breng aan de kook.
  • Klop de eidooier en eieren op tot een schuimende luchtige massa en schenk dan al kloppend het warme melk-mengsel er bij.
  • Neem de half afgebakken taart er bij en vul tot enkele mm onder de rand.
  • Bak de taart in een oven van 200°C gedurende 20 minuten.
  • Doe de breinaald-test: steek met een fijne breinaald of een houten satéstokje in de vulling.
  • Blijft er niets mee van de vulling aan de breinaald hangen, dan mag de taart uit de oven.
  • Laat afkoelen en ontvorm met de hulp van 2 roostertjes.
  • Zet de taart recht en laat volledig afkoelen.

Bereiding brésilienne:

  • Laat de suiker smelten in een pan op het vuur.
  • Voeg, wanneer de suiker lichtbruin kleurt, de amandelen toe.
  • Meng de amandelen met een houten lepel onder de suiker, zodat alle amandelen een dun jasje van suiker krijgen.
  • Roer goed zodat de massa niet gaat samenklitten.
  • Stort uit op een boterpapiertje en laat afkoelen.

Afwerking:

  • Klop de slagroom met poedersuiker tot zachte pieken.
  • Leg een royale portie slagroom in het midden op de afgekoelde flantaart.
  • Strijk met behulp van een plastic schraper of pannenlikker de slagroom van het midden naar de boorden toe.
  • Overstrooi de taart met afgekoelde gesuikerde brésilienne en werk af met wat poedersuiker.
  • Zet de taart koel tot gebruik.

Notities / Tips / Wijnadvies

Uiteraard kan je brésilienne maken met alle notensoorten. Hou wel altijd de suiker in de gaten, zodat die niet verbrandt !
————————————————————————————————–
Recept categorieën Dessert – Nagerecht / Gebak
Geschikt voor Dieët: Vegetarisch