Gegrild hamlapje met kruidenkorst en boerenkoolbitterballetjes

Gegrild hamlapje met kruidenkorst en boerenkoolbitterballetjes

Gegrild hamlapje met kruidenkorst en boerenkoolbitterballetjes

Porties: 4 personen
Deel op Facebook Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 snee witbrood
  • 750 gram aardappels kruimige geschild
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 150 gram boter
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 zak boerenkool 300 g
  • 50 ml witte wijnazijn ca.
  • 1 bakje magere spekreepjes 125 g
  • 4 takjes koriander
  • 3 takjes peterselie
  • 1 limoenschil geraspt
  • 1 flinke mespunt dragon gedroogde
  • 300 gram hamlappen
  • 1 eetlepel olie
  • 100 ml witte wijn ca.
  • 10 peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 eieren gesplitst
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 100 ml olie om te frituren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en droog het sneetje brood in de oven.
  • Kook de aardappels met de knoflook in water met zout in ca. 20 minuten gaar.
  • Smelt een klontje van de boter in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes zachtjes.
  • Voeg de boerenkool, ca. 200 ml water, een scheutje azijn en wat zout toe en kook de boerenkool in ca. 20 minuten gaar.
  • Bak de spekjes in een koekenpan zachtjes uit.
  • Giet de aardappels af.
  • Houd een klein beetje boerenkool apart en voeg de rest bij de aardappels.
  • Voeg het spek toe en stamp alles fijn.
  • Voeg klontje voor klontje 40 g boter toe en klop alles tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm van de puree 12 balletjes ter grootte van een bitterbal en laat ze afkoelen.
  • Bewaar de rest van de stamppot.
  • Verkruimel het gedroogde sneetje brood boven de keukenmachine.
  • Voeg koriander, peterselie, limoenrasp, dragon en 25 g boter toe en maal alles fijn.
  • Spreid een stuk aluminiumfolie uit op een bord en strijk dit mengsel erop uit.
  • Zet het in de koelkast.
  • Verhoog de temperatuur van de oven tot 180 °C.
  • Bestrooi de hamlappen met zout en peper en bestrijk ze met olie.
  • Grill ze in een hete grillpan aan beide kanten bruin.
  • Leg ze op een schaal, bestrijk ze met het broodmengsel en zet ze 8-10 minuten in de oven.
  • Breng in een pannetje de wijn met 1-2 eetlepels azijn, de peperkorrels, de laurierblaadjes en de kruidnagels aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Smelt 75 g boter en schep het schuim ervan af.
  • Klop in een diep bord de eiwitten los.
  • Strooi de bloem en het paneermeel elk in een apart bord.
  • Wentel de boerenkoolballetjes eerst door het eiwit, dan door de bloem en de vervolgens door paneermeel.
  • Herhaal dit nogmaals.
  • Verhit de frituurolie tot 170 °C.
  • Hang een kom in een pan met bijna kokend water.
  • Klop de eidooiers met 5 eetlepels van de ingekookte wijn tot het dik wordt.
  • Klop de gesmolten boter er in een dun straaltje langzaam bij.
  • Blijf kloppen tot de saus gebonden is.
  • Neem de kom uit het waterbad en breng de Hollandaisesaus op smaak met zout en peper.
  • Roer een beetje van de saus door de achtergehouden boerenkool.
  • Frituur de boerenkoolballetjes 3 minuten in de olie.
  • Verwarm de overgebleven stamppot.
  • Verdeel de boerenkool, de stamppot en de hamlapjes over vier borden.
  • Steek op de satéstokjes elk 3 boerenkoolballetjes en leg ze op het bord.
  • Lepel de saus om het gerecht.
————————————————————————————————–
Recept categorieën Groenten / Hoofdgerechten / Varkensvlees / Vlees
Land van herkomst Nederland