Zo luitjes, het is alweer enkele maanden geleden sinds les 8. Ik hoop dat u in de tussentijd nog wat meer heeft kunnen oefenen zodat de kooktest op de kookmeeting voor u een succes word! Ik ben zelf nogal in de weer met allerlei zaken geweest en zelfs een computer crash moeten verduren. Maar ja, nu gaat alles weer goed en is de p.c. weer in orde.

De kookmeeting met daarbij de kooktest zal eind maart plaatsvinden. U kunt zich daarvoor reeds bij mij inschrijven. De definitieve datum krijgt u nog door, maar het zal zeker in de laatste weken van maart en op een zaterdag plaatsvinden.

Terug naar de basis, de oelekan en de dapur! In deze les behandel ik enkele klassiekers uit de Indische keuken. De overbekende Nasi Goreng en de Soto Ajam, daarnaast nog een overheerlijk recept van kleine gehaktballetjes op zijn Indisch: Prikadel Smoor, Yummie! Enak Sekali! (erg lekker).

Nasi Goreng is al geheel ingeburgerd in Nederland. Het van oorsprong ontbijt gerecht wordt in allerlei variaties hier in Nederland gemaakt. Van redelijk tot uitermate slecht (bijv. de Nasi in blik die in supermarkten verkocht wordt…..arch….jakkes <G>). In Indonesië is dit gerecht eigenlijk een opgewarmde kliekjes maaltijd. De vleesrestanten van de vorige dag worden hierbij met wat bumbu en rijst opgebakken, en als ontbijt geserveerd! Dus u zult begrijpen dat het opdienen van Nasi Goreng als diner door de Indonesiër niet zo in dank afgenomen wordt! <G> U serveert namelijk kliekjes!! Maar o.k., omdat de Nederlander niet zo gewend is aan warm eten in de morgen kunt u het hier zonder schroom s’avonds eten. Of even maken als een lekker tussendoortje!

Wijd verspreide misverstanden over Nasi Goreng is dat het pas lekker zou zijn met een grote kwak pindasaus of met het toevoegen van groenten. Dit zijn grote Hollandse verbasteringen van een van oorsprong eenvoudig gerecht. Laat u zich hier niet toe verleiden! Nasi groeten alleen al is een groot misverstand….! (weet u nog? Konimex?? <GG>) Ik denk vrijwel zeker dat u na het maken van de onderstaande recepten de dwalingen op dit terrein inziet. <S> Mocht u de pindasaus gewoonte toch niet kunnen onderdrukken, neem iets van de “Oosterse Prins” petjel pindasaus, ok? <S>

Nasi Goreng Lody (de nasi goreng van Lody)

3 of 4 speklapjes 1 grote ui 1 theelepel trassi 1 eetlepel ketoembar 1 theelepel sambal oelek ½ theelepel djahe ketchap manis (naar smaak) witte gekookte rijst (bijna gaargestoomd)

U weet nog uit les 1 hoe rijstkoken met onze stomer moest gebeuren. In dit geval heeft u voor Nasi Goreng bijna gare rijst nodig (liefs half gaar) die eventjes met koud water afgespoeld is na
het koken. Hiermee voorkomt dat u een grote klont rijst krijgt in plaats van losse gebakken rijst tijdens het opbakken van de Nasi Goreng in de wadjan.

Snij de speklapjes in kleine reepjes en bak deze (zonder olie) in de wadjan of wok bruin. Tijdens het bakken maakt u van de overige ingrediënten –behalve de ketchap- een bumbu en bak deze met de speklapjes mee. Blus het geheel af met de ketchap en roer de rijst door deze massa. Langzaam maar zeker de rijst gaar bakken en heet opdienen. Serveer hierop een spiegelei, augurkjes en gebakken ui of wat seroendeng. Ook heel lekker is wat Sambal Kelapa.

Nasi Goreng (orgineel)

3 speklapjes of 200 gram kleine garnalen 2 teentjes bawang putih 1 ui of 2 sjalotten 1 theelepel trassi 1 theelepel sambal oelek 2 eieren ketchap manis zout peper olie half gekookte rijst

De stukjes vlees een beetje peperen en zouten. In geval van garnalen niet! Het vlees of de garnalen aanfruiten in olie (bij speklapjes wat minder olie gebruiken daar uit de speklapjes genoeg vet komt). Van de andere ingrediënten een bumbu maken en toevoegen. Hierna de rijst toevoegen en als de nasi goed heet is twee eieren er doorheen roeren zodat deze in kleine vlokjes door de rijst zit. (kan ook apart als spiegelei of omelet bij de Nasi Goreng geserveerd worden)

Heel beroemd was de Nasi Goreng zoals die geserveerd werd in de restauratie wagons van de Batavia/Oost-Java treinverbindingen. Het geheim was hierbij niet de bumbu (die gelijk was aan het bovenstaande) maar aan het gebruik van roomboter en klapperolie in plaats van gewone olie…die maakte het geheel veel meer ‘gurih’ (geuriger).

Een recept van een heel ander kaliber is Soto Ajam. Een heerlijke nat gerecht (een soort kippensoep) dat in heel Indonesië geserveerd wordt en van dorp tot dorp kan verschillen qua samenstelling. Heerlijk met witte rijst of lontong uiteraard. Ik geef u hier het basis recept met erna enkele tips voor creatievelingen. Dit recept behoord eveneens tot de natte ‘soep’ gerechten zoals de sajoer bajem bijvoorbeeld. Dus heerlijk op een warme dag.

Soto Ajam

1 hele soepkip 3 tenen bawang putih 1 bawang kecil (klein uitje) taugé prei selderij 1 theelepel djahé 1 theelepel koenjit 1 theelepel laos 1 theelepel sereh 1 daon salam peper zout olie

Doe de kip in een grote pan met water en breng het langzaam aan de kook. Tenang (rustig) laten borrelen en lekker laten trekken (voor het bouillon). Maak een bumbu van de bawang putih, bawang, djahé, koenjit, laos en sereh. Fruit deze eventjes in wat olie en doet deze bij de kip en bouillon (wat ruikt het weer lekker he? Lui?). Laat de bouillon trekken totdat de kip gaar is. Zorg dat de bouillon helder blijft! Haal de kip uit de bouillon en haal het vel eraf. Ontbeen de kip en snij het vlees in kleine stukjes. Breng de bouillon op smaak met (behoorlijk veel) zout en wat peper.

Hou de taugé even onder heet water uit de kraan. Snij de prei en selderij in fijne stukjes. Doe dit tezamen met de kip in de bouillon en serveer deze soep, eventueel met lontong of Gekookte witte rijst in grote kommen.

Extra alternatieven wat betreft ingrediënten:

Ikzelf maak de soep nogal wat rijker door er de volgende zaken aan toe te voegen:

– Kleine blokjes halfgaar gekookte kentang (aardappelen) – Chinese vermicelli ofwel Su-Un genaamd, gemaakt van rijst: hele dunne witte glazige draadjes die gaar worden gemaakt door ze 10 minuten in heet water te laten weken. – Bij het serveren van de soep een schijf citroen toevoegen (werkelijk zalig!!!), bawang goreng en een half gekookt ei. – Verse klein gesneden bieslook.

Als klap op de vuurpijl een recept van onvervalste Indische gehaktballetjes uit de oven. Oftewel Prikadel Smoor.

Prikadel Smoor

500 gehakt 2 sneetje roti (brood) in susu (melk) geweekt 2 telor (ei)
peper zout nootmuskaat boter of margarine bawang (2 stuks) of sjalotjes ketchap manis water

Meng het gehakt met de sneetjes brood, telor-telor (eieren), peper, zout en nootmuskaat en kneed dit goed door elkaar. Eventueel wat paneermeel toevoegen als het gehakt te nat blijft. Hiervan kleine gehaktballetjes draaien met een doorsnede van ca. 4 cm. Braad de gehaktballetjes met de boter in een ovenschaal (oven matig heet). Als de gehaktballen bijna gaar en bruin zijn de uit (gesnipperd) toevoegen en even mee braden. Afblussen met ketchap en wat water. Bij het opdienen de jus eventueel binden met wat maïzena of aardappelzetmeel.

Zo luitjes, dit zijn de recepten voor deze keer. Ik hoop dat u hiermee weer net zoveel plezier beleefd als de vorige lessen! En hard oefenen en bekerja (werken) dan wordt u zeker nog een goede kokkie!!

Groeten, Lody van Rijssel.