Recept afdrukken
No ratings yet

Zalmsalade met asperges

AllerHande 1996
Bereidingstijd20 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Zalm
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen
Calorieën: 510kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan met weinig water en zout aardappelgolfjes in ca. 6 minuten beetgaar koken. Intussen zalm afgieten, schoonmaken en in stukken verdelen.
  • Asperges afgieten en halveren.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • In vergiet aardappelgolfjes onder koud water afspoelen en goed laten uitlekken. Mayonaise en zure room tot sausje roeren.
  • Op smaak brengen met zout en cayennepeper.
  • Asperges,aardappelgolfjes,zalm,bosuitjes en sausje voorzichtig door elkaar scheppen.
  • Aspergesalade op (ovale) schaal scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met bruin stokbrood.
 

Nutrition

Calorieën: 510kcal | koolhydraten: 49g | Eiwit: 23g | Vet: 25g

Recept afdrukken
No ratings yet

Waterzooi met kip en asperges

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Maak de groenten schoon, was ze en snijd ze in julienne.
  • Smelt 100 gr boter en fruit de gesneden groeten hierin.
  • Voeg peper, zout en nootmuskaat toe, leg de kip bij de groenten en voeg water toe tot de kip onder staat.
  • Laat het geheel 1 uur koken.
  • Haal de kip uit de bouillon, verwijder de beenderen en het vel en snijd de kip in stukken.
  • Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in stukken.
  • Voeg de kip en de champignons bij de bouillon en houd de waterzooi warm,zonder te laten koken.
  • Schil en was de asperges.
  • Breng het water met 5 gr zout aan de kook en kook de asperges hierin gaar.
  • Haal de asperges uit het kookwater en laat ze uitlekken.
  • Stapel de asperges op een schotel met de punten naar dezelfde kant.
  • Klop in een soepterrine de eidooiers met de room los en voeg er al roerend de waterzooi bij.
  • Smelt de boter.
  • Leg in voorverwarmde borden per persoon 1 beschuit en schep de waterzooi hierover.

Tips / Opmerkingen

Dien de slierasperges en de gesmolten boter afzonderlijk op.

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkenshaasje klassiek doch eigentijds

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Voor het gerecht:

Voor de bruine varkensfond:

Bereidingswijze

  • Maak het varkenshaasje schoon, snijd het vlees in biefstukjes en kruid die.
  • Kook de wortel even en snijd er lintjes van.
  • Bind ze rond de biefstukjes en kruid.
  • Stoof voor de bruine varkensfond de varkensbeenderen en de groenten in boter bruin.
  • Zet alles onder water en laat 2 uur zachtjes koken.
  • Schil de sinaasappel en snijd de schil in een zeer fijne brunoise.
  • Laat opkoken, giet af en laat drogen.
  • Druk de sneden brood door een zeef en laat het kruim in de oven drogen.
  • Voeg het brood en de sinaasappelschil samen.
  • Maak de asperges en de uitjes schoon en kook ze in gezouten water.
  • Doe hetzelfde met de spinazie, maar dep die achteraf op een keukenhanddoek droog.
  • Kook de bloemkool in water met zout, druk hem door een zeef en breng op smaak met peper en zout, verse boter en gemalen amandelen.
  • Maak de bloemkoolpuree op in een ring en garneer die met de kervel en de kerstomaat.
  • Braad de varkensbiefstukjes roze en houd ze warm.
  • Ontvet de pan, voeg er het bier en de bruine varkensfond bij en laat inkoken.
  • Breng op smaak en maak op met verse boter.
  • Snijd het spek in blokjes en bak die in wat boter.
  • Schik de groenten en het spek op een warm bord.
  • Bedek met wat saus en leg de biefstukjes ernaast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roereitje met Mechelse aspergekoppen

Recept categorieën: Ei, Groenten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de asperges, snijd ze in gelijke stukken en laat ze in kokend water, gekruid met peper en zout en een snufje suiker, gaar worden.
  • Smelt de boter en laat de geklutste eieren al roerend stollen.
  • Ze moeten echter nog vochtig blijven.
  • Schik op een bordje, en garneer met de stukjes asperges.
  • Snijd de toostjes in driehoekjes en druk ze eventjes in de peterselie.
  • Garneer er ook het bordje mee.

Recept afdrukken
No ratings yet

Luikse salade

Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil en gaar de asperges ,pinkdunne punten en stukken.
  • Was de prinsessenboontjes, reinig ze en kook ze in water met wat zout beetgaar.
  • Kook ook de aardappel in water met wat zout.
  • Spoel de peterselie af, verwijder bruine en droge blaadjes, haal de blaadjes van de steeltjes, dep ze droog en hak ze fijn.
  • Laat de prinsessenbonen in een zeef goed uitlekken en bestrooi ze met wat versgemalen peper en zout.
  • Giet de aardappel af, laat hem uitlekken en snijd hem in staafjes van ½ cm.
  • Reinig de ui en snijd hem in snippers.
  • Snijd het spek in reepjes en bak die uit.
  • Voeg de uisnippers en de gehakte peterselie toe en laat ze een paar minuten fruiten,gebruik hiervoor een ruime pan.
  • Giet er de azijn bij.
  • Snijd de asperges in handzame stukken.
  • Voeg de prinsessenbonen, de aardappelstaafjes en de aspergestukken even bij het spek met de ui om warm te worden en verdeel de warme salade over de 4 borden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Limburgse aspergesalade

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen
Auteur: Astrid Veltman

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kijk de krielaardappeltjes na op vergeten ogen en kook ze in wat water met wat zout bijna gaar.
  • Schil en gaar intussen de asperges,mooie punten en stukken op de gebruikelijke wijze.
  • Giet de aardappelen af en snijd ze in blokjes.
  • Was de sla,zoek de mooiste blaadjes uit en slinger ze in een slamandje of slacentrifuge droog.
  • Beleg 4 bordjes met een bedje van slablaadjes.
  • Pel de tomaten door ze aan een vork te prikken en ze even in kokend water te houden; het velletje springt en is zonder problemen te verwijderen.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Kook de eieren hard ,10 minuten.
  • Laat de zalm in een zeef uitlekken en verwijder graten en velletjes.
  • Snijd de zalm fijn.
  • Pel 2 eieren en hak het eiwit en de dooier apart fijn.
  • Snijd het derde ei in plakjes.
  • Snijd de asperges in handzame stukjes, houd wat mooie punten achter voor de decoratie.
  • Snijd de augurk in stukjes.
  • Vermeng de stukjes asperge met de aardappel, tomaat, augurk, zilveruitjes, gehakt ei en zalm.
  • Schep er de mayonaise door en verdeel de salade over de slablaadjes.

Tips / Opmerkingen

Decoreer de salade met de achtergehouden aspergepunten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene asperges á la nature

Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet de groene asperges meteen rechtop in een hoge pan en vul de pan met zoveel koud water dat de kopjes niet onder water komen te staan.
  • Ververs het water regelmatig.
  • Laat de asperges enkele uren in het water staan.
  • De stengels zuigen zich vol water, waardoor ze weer mals en sappig worden en gemakkelijker zijn te schillen.
  • Spoel ze onder de kraan af en schil alleen het onderste stukje.
  • Breng water met zout aan de kook en blancheer de groene asperges kort ,3 minuten als u ze beetgaar wilt hebben, hooguit 5 minuten als u van zacht en gaar houdt.
  • Haal de groene asperges meteen uit het kooknat en laat ze uitlekken.
  • Als u ze kort blancheert, kunt u de groene asperges altijd nog vlak voor het serveren in
  • een beetje kookvocht opwarmen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gebraden Mechelse kip

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kleur de kip aan alle kanten en bak haar in een half uurtje in een oven van 150°C gaar.
  • Besprenkel regelmatig met het braadvocht.
  • Voeg er na ¾ van het bakproces de gepelde en voorgekookte zilveruitjes aan toe en bak ze verder mee gaar.
  • Let erop de niets aanbrandt, de zilveruitjes zijn nodig als garnituur.
  • Schil intussen de asperges en kook ze in water met zout en suiker.
  • Snijd de asperges in gelijke delen.
  • Haal de gebakken kip uit de oven en verdeel haar in 4 gelijke delen.
  • Haal de zilveruitjes uit de braadpan en houd ze eveneens warm.
  • Ontvet de braadpan, zet hem terug op het vuur en blus met water.
  • Voeg aan dit kookvocht de bruine fond toe, laat tot de helft inkoken, voeg er room bij en kruid met peper en zout.
  • Bind de saus met een roux of met opgelost maïszetmeel.
  • Werk af met citroensap en eigeel en haal de saus tenslotte door een zeef.
  • Schik de asperges en de zilveruitjes samen met de kip op een bord en giet er de saus over.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gepersileerde nieuwe aardappeltjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Elzasser asperges

de flammkuchen kent de oorsprong in de Elzas. Het is een goede basis om mee te experimenteren en past helemaal bij het voorjaar.
Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd10 min
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Auteur: Fred Pachter

ingrediënten

en naar smaak

Bereidingswijze

  • Kook de asperges tot deze gaar zijn in water op een bed van de eigen schillen.
  • De ham mag hieraan toegevoegd worden.
  • Het is voldoende de ham op temperatuur te brengen.
  • Kook ondertussen ook de eieren.
  • Tijdens het koken kan de prei in dunne ringen gesneden worden (vooral het wit gebruiken)
  • Bestrijk de flammkuchen met een dun laagje creme fraiche
  • Verdeel de gekookte asperges over de flammkuchen
  • Strooi de dun gesneden prei over de flammkiuchen
  • Bak dit geheel op 250 °C. in 3 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen het vlees in stukjes, reepjes oid en snijd de eieren in plakjes of partjes.
  • Bestrooi de flammkuchen met de bieslook en verdeel het in stukjes gesneden vlees en de partjes/plakjes ei over het gerecht.

Tips / Opmerkingen

Let tijdens het bakken op dat de producten niet zwart verkleuren. De bodem van de flammkuchen moet wel licht kleuren.
Variatie:
In plaats van varkensham kan het gerecht geserveerd worden met dun gesneden kalfsvlees, gekookte lamsham, gebakken lamshaas puntjes of met zalm.
Gebruik in plaats van de standaard eieren eens wat anders zoals een kwartelei

Recept afdrukken
No ratings yet

Chinese Kippensoep

Uit het boekje van Tesselschade - Arbeid Adelt uit 1958
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Soep
porties: 6 personen
Auteur: E. Hengeveld

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Van de kippenpoulet soep trekken.
  • Het vlees ervan in stukjes snijden, evenals de asperges en de crab [de laatste van de vezels ontdoen].
  • De ham in dunne reepjes snijden.
  • De gember heel fijn drukken, evenals de knoflook en met een weinig ui in boter fruiten.
  • Alles daarna bij de soep voegen en heel even laten koken.
  • Op het laatst door de hete soep snel het losgeklopte ei mengen.
  • Opdienen met heel fijngehakte peterselie erover gestrooid.