Recept afdrukken
No ratings yet

Roodbaarsfilet met aubergine

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels onder koud water goed schoonboenen.
  • Aardappels in pan met weinig water in
  • ca. 15 minuten beetgaar koken.
  • Intussen aubergine schillen en in plakken van ca. 1/2 cm dikte snijden.
  • Plakken in blokjes van ca. 1/2 cm snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • In pan 6 eetlepels olie verhitten.
  • Ui en knoflook ca. 4 minuten zachtjes fruiten.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Aubergineblokjes toevoegen aan ui en afgedekt op laag vuur in ca. 8 minuten laten garen, regelmatig omscheppen.
  • Intussen tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten elk in 8 stukken snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • Tomaten aan aubergine toevoegen en goed doorroeren.
  • Tijm, suiker en azijn toevoegen en ca. 3 minuten zachtjes laten koken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aardappels elk in ca. 5 plakken snijden en in ovenschaal leggen.
  • Pesto losroeren met 2 eetlepels olie en aardappels ermee bestrijken.
  • Schaal ca. 8 minuten in midden van oven zetten.
  • Intussen vis droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan met anti-aanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Vis in ca. 4 minuten krokant en gaar bakken, halverwege keren.
  • Compote van aubergine over vier borden verdelen.
  • Vis erop leggen.
  • Aardappels ernaast scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade van gegrilde groenten

Recept categorieën: Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Was en droog de courgettes, de aubergine, de venkel en de paprika's.
  • Snijd de courgettes in de lengte in plakken en de aubergine in de breedte.
  • Verwijder de buitenste rokken, de voet en de harde steeldelen van de venkel.
  • Halveer de paprika's en verwijder het zaad en de zaadlijsten.
  • Was de broccoli en verdeel het struikje in roosjes.
  • Pel de uien en snijd ze in parten.
  • Verhit een barbecue, ovengrill of grillpan.
  • Bestrijk alle groenten licht met olijfolie en leg ze op het rooster of in de pan.
  • Knip de takjes rozemarijn in stukjes en verdeel deze over de groenten.
  • Laat de groenten rustig liggen, verschuif ze niet tijdens het roosteren, keer ze pas als ze uit zichzelf loslaten.
  • Na 3-5 minuten zijn de groenten mooi van kleur en nog zacht van binnen.
  • Pel de teentjes knoflook, snijd ze in plakjes en bak die, als de groenten klaar zijn, op een niet te hoog vuur in een koekenpan met een beetje olijfolie knapperig en goudbruin.
  • Laat de plakjes op keukenpapier uitlekken.
  • Serveer de groenten met de knoflook en geschaafde kaaskrullen.

Tips / Opmerkingen

Een salade die mij altijd weer even een vakantiegevoel geeft door de combinatie van aubergine, courgette, paprika's en de geur van rozemarijn. Door het grilleren/roosteren krijgen de groenten een rijke, zoete smaak. Heerlijk als zomers hoofdgerecht met bijvoorbeeld bruschetta.
Brood en olijfolie, meer heb je niet nodig om bruschetta te maken.
Druppel wat goede olijfolie op Italiaans boerenbrood - of op een gewone Nederlandse volkorenboterham - en rooster het even in de oven of onder de grill.
Ook lekker: beleg zo'n boterham daarna met een plakje oude kaas en doe er een likje olijvenpasta op (meng olijven, olijfolie, eventueel kappertjes, knoflook en zout door elkaar en hak dit fijn).

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegrilde harder met groentespiesje

Recept categorieën: Groenten, Vis
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Voor het spiesje:

Bereidingswijze

  • Leg 4 satéprikkers of lange takjes rozemarijn, zonder naaldjes, nog lekkerder, een kwartiertje in het water tegen het verbranden.
  • Maak eerst de groentespiesjes.
  • Was en droog de tomaatjes, courgette en aubergine.
  • Snijd de courgette en aubergine in bijtgrote stukken.
  • Pel de sjalotten en snijd ze in vieren.
  • Neem de gekozen spiesjes.
  • Rijg de tomaatjes, courgette, aubergine, krielaardappeltjes en sjalot afwisselend aan de spiesjes.
  • Bestrooi ze met tijm, rozemarijn, peper en zout en bestrijk ze met olijfolie.
  • Rooster de spiesjes in een voorverwarmde oven of onder de hete grill bijtgaar.
  • Dep de harderfilets droog en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.
  • Verhit een grillpan of ovengrill.
  • Bestrijk de visfilets met olijfolie en grilleer ze gaar aan beide kanten.
  • In de pan de velkant naar beneden, wachten tot het visvlees bijna ondoorschijnend is en dan voorzichtig keren en nog 1-2 minuten grilleren.

Serveren

  • Leg de vis op de voorverwarmde borden, druppel er iets citroensap over en olijfolie omheen, leg de spiesjes erbij en geef er als extra een gemengde salade bij.
  • Dit kan gewoon een groene sla zijn maar ook van bijvoorbeeld reepjes (geblancheerde) venkel en (geroosterde) paprika.

Recept afdrukken
No ratings yet

Couscous met groenten en feta

Recept categorieën: Ovenschotel, Pasta
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

Bereidingswijze

  • Breng ruim water met het groentebouillonpoeder aan de kook.
  • Strooi de couscous erin, kook 1 minuut, giet af en laat ± 3 minuten staan.
  • Pel intussen de ui en de knoflook en hak ze fijn.
  • Was de aubergine en snijd hem in blokjes.
  • Maak de paprika's schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in blokjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en de knoflook 1-2 minuten aan.
  • Voeg de aubergine toe en bak deze ± 3 minuten mee.
  • Voeg de paprika's en de tomaten toe en bak deze nog 5 minuten mee.
  • Knip de munt en het basilicum klein.
  • Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit.
  • Voeg de tuinkruiden, de citroenrasp en het citroensap met½ dl water toe en laat alles 3-5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de feta in stukjes en ontpit zo nodig de olijven.
  • Serveer de couscous met de groenten, de feta en de olijven.

Tips / Opmerkingen

Couscous is eigenlijk een soort korrelige pasta, meestal gemaakt van tarwegries (griesmeel, bevat geen kafjes en kiemen meer), maar ook van maïs, gebroken tarwe of gerst. Couscous wordt traditioneel met de hand gemaakt, door tarwegries en tarwemeel te mengen en met koud water met een beetje zout te besprenkelen. Vervolgens wordt het door persen of rollen tot kleinere korrels geplet.
Er zijn verschillende soorten couscous verkrijgbaar:
  • Traditionele couscous wordt gekookt in een speciale dubbele stoompan - de couscousière -; dit vraagt een kooktijd van minstens 1½ uur.
  • Snelkookcouscous: de meeste couscous uit de supermarkt hoeft niet echt meer te worden gekookt. Breng de couscous met water/bouillon aan de kook, zet het vuur uit en laat de couscous, afhankelijk van de soort 3-15 minuten wellen. Roer de couscous vervolgens met een vork rul.
  • Verder kennen we nog volkorencouscous.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pilav met aubergine en druiven

AH 12 maanden Lekker Eten / De warme smaak van de exotische specerijen past precies bij een zwoele nazomeravond.
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rijst
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bestrooi de plakken aubergine met zout.
  • Laat ze 20 min. staan.
  • Breng in een pan de bouillon met 1 tl kaneel en de citroen aan de kook.
  • Leg de kipfilet erin en laat de kip in 15 min. op heel zacht vuur zonder dat het water kookt, gaar worden.
  • Neem de kip en citroen uit de bouillon.
  • Los de saffraan op in de warme bouillon.
  • Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui zachtjes glazig.
  • Schep de piment, rest van de kaneel en rijst door de ui.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en kook de rijst in ca. 20 min. zachtjes gaar.
  • Roer regelmatig.
  • Verhit in een koekenpan 1 el van de olijfolie en bak de pijnboompitten en pistachenootjes goudbruin.
  • Schep ze op een bordje.
  • Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier en bak ze in dezelfde koekenpan in de resterende 3 el olijfolie goudbruin.
  • Vet een kom in.
  • Trek de kipfilets met 2 vorken in stukjes en leg ze op de bodem van de ingevette kom.
  • Schep de helft van de rijst erop en druk dit aan.
  • Leg de plakjes aubergine erop en strooi er wat zout over.
  • Verdeel de rest van de rijst erover, druk dit goed aan en keer de kom op een platte schaal.
  • Bestuif de pilav met wat kaneel en strooi de nootjes en druiven erover.

Tips / Opmerkingen

Lekker met Griekse yoghurt en een groene salade met muntblaadjes.
 
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Ratatouille met gehakt en geitenkaas

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Snijd de aubergine, courgette en paprika in de lengte in dunne plakken.
  • Bestrooi ze met een beetje zout en laat ze 20 minuten liggen.
  • Snijd de tomaten in stukjes en snipper de ui.

Bereiden:

  • Verhit de grill van de oven voor.
  • Dep de plakken aubergine, courgette en paprika met keukenpapier droog.
  • Bestrijk ze met olie en leg ze naast elkaar op een bakplaat.
  • Schuif de bakplaat 15 cm onder grill in de oven en grill de groenten 5 minuten.
  • Keer de plakken en gril de andere kant ook 5 minuten.
  • Verhit intussen de olie in een koekenpan en bak het gehakt rul.
  • Voeg tijdens het rul bakken naar smaak zout en peper toe.
  • Voeg de stukjes ui en Provençaalse kruiden toe en fruit ze even mee.
  • Roer de stukjes tomaat door het gehakt en bak alles nog 2 minuten.
  • Verdeel de plakken gegrilde groenten over 4 warme borden.
  • Schep het gehakt erop en verkruimel de geitenkaas erboven.

Tips / Opmerkingen

Lekker met stokbrood.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roodbaarsfilet met aubergine

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels onder koud water goed schoonboenen.
  • Aardappels in pan met weinig water in 15 minuten beetgaar koken.
  • Intussen aubergine schillen en in plakken van 1/2 cm dikte snijden.
  • Plakken in blokjes van 1/2 cm snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • In pan 6 eetlepels olie verhitten.
  • Ui en knoflook 4 minuten zachtjes fruiten.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Aubergineblokjes toevoegen aan ui en afgedekt op laag vuur in 8 minuten laten garen, regelmatig omscheppen.
  • Intussen tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten elk in 8 stukken snijden.
  • Tijmblaadjes van takjes rissen en fijnhakken.
  • Tomaten aan aubergine toevoegen en goed doorroeren.
  • Tijm, suiker en azijn toevoegen en 3 minuten zachtjes laten koken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Aardappels elk in 5 plakken snijden en in ovenschaal leggen.
  • Pesto losroeren met 2 eetlepels olie en aardappels ermee bestrijken.
  • Schaal 8 minuten in midden van oven zetten.
  • Intussen vis droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan met anti-aanbaklaag rest van olie verhitten.
  • Vis in 4 minuten krokant en gaar bakken, halverwege keren.
  • Compote van aubergine over vier borden verdelen.
  • Vis erop leggen.
  • Aardappels ernaast scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepofte aardappelen met gehakt

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Besprenkel een ovenplaat met wat zout, leg de aardappelen en aubergine erop en pof ze ca. 1 uur in de oven.
  • Bak de knoflook en een kwartier voordat de aardappels en aubergine klaar zijn glazig in wat Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Voeg de bonen, Alpro® soya Fijngehakt, komijn- en chilipoeder en Alpro® soya Cuisine toe.
  • Laat dit geheel zachtjes sudderen.
  • Snijd de aubergine doormidden,lepel de binnenkant eruit en voeg je het toe aan de gehaktsmoor.
  • Leg op elk van de vier borden een gepofte aardappel en kruis de aardappel in.
  • Schep de gehaktsmoor erop.

Rösti rondje met Baba Ganoush en Sesam
Recept afdrukken
No ratings yet

Rösti rondje met Baba Ganoush en Sesam

Baba ganoush is een dip van zijdezachte gepofte aubergine. Geroosterd in het vuur krijgt de aubergmedip ook nog eens extra smaak.
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Wereldkeuken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Aviko

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 220 °C.
  • Prik met een vork her en der wat gaatjes in de aubergine.
  • Leg de aubergines op de bakplaat en pof ze in de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar, tot een prikker makkelijk
  • door het zachte vruchtvlees glijdt.
  • Poffen in het vuur van de barbecue kan ook.
  • Laat de aubergine afkoelen.
  • Bereid de röstirondjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • De rondjes kunnen ook in ongeveer 10 minuten op barbecue worden geroosterd.
  • Verwijder intussen de steelaanzet en de schil van de gepofte aubergine.
  • Pureer met de staafmixer het vruchtvlees met de knoflook.
  • Breng de baba ganoush op smaak met de tahini, het citroensap, zout en peper.
  • Leg de röstirondjes op een schaal.
  • Schep er wat baba ganoush op.
  • Bestrooi de hapjes met het sesamzaad en de blaadjes van de takjes koriander.

Recept afdrukken
No ratings yet

Mimosatomaat op een kleurige spiegel van kipgelei

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: België
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Zorg ervoor dat de kippefond is ontvet en gezeefd.
  • Maak het preiwit schoon en snijd het fijn.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg er een mengeling van het rundsgehakt, de eiwitten, de tomatenpuree en het fijngesneden preiwit aan toe.
  • Laat de bouillon een half uur licht borrelend koken en zeef haar daarna door een neteldoek.
  • Los de voorgeweekte blaadjes gelatine in de bouillon op.
  • Maak de wortel en de boontjes schoon en schil het raapje.
  • Was de courgette en de aubergine; verwijder van deze laatste eveneens de zaadjes.
  • Snijd alle groenten in gelijkvormige blokjes van ½ cm en kook ze in zout water beetgaar.
  • Giet het water af en laat de groenten afkoelen.
  • Schep het kleurige groentenmacédoine in 4 soepborden, giet er een pollepel kippenbouillon over en laat het in de koelkast lichtjes opstijven.
  • Kook de eieren hard, pel ze en plet ze met een vork fijn.
  • Was de tomaten, snijd er een kapje af, hol ze uit en laat ze omgekeerd uitlekken.
  • Kook het kippevlees en trek het daarna los in kleine stukjes.
  • Meng de eiermimosa met 2 eetlepels mayonaise.
  • Snijd de zure augurkjes fijn en meng ze samen met het kippevlees en de kappertjes bij de mimosa.
  • Vul de tomaten met dit mengsel.
  • Strooi er gehakte bieslook over en laat in de koelkast opstijven.
  • Schik de tomaten met de gestolde kipgelei op de borden en garneer met takjes verse kervel.