Recept afdrukken
No ratings yet

Bietjes uit de Magnetron

Recept categorieën: Bijgerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Was, schil en schaaf de bietjes.
  • Smelt de boter in een magnetronbestendige schaal gedurende 30 seconden op HOOG (100%).
  • Snijd de ui in kleine stukjes, roer deze door de gesmolten boter en laat de ui op HOOG (100%) in 3 minuten glazig koken.
  • Voeg de geschaafde bietjes, azijn, suiker en kruidnagelpoeder toe aan de gesneden ui.
  • Roer alles goed door.
  • Kook de bietjes met een deksel op de schaal gedurende 5 minuten op HOOG (100%).
  • Als alternatief is het ook mogelijk om rauwe bieten in de magnetron te koken.
  • Was de bieten, snijd de bovenkant eraf en plaats ze met 1 eetlepel water in een afgedekte
  • magnetronbestendige schaal.
  • Kook ze gedurende 15 minuten op HOOG (100%) en laat ze vervolgens 5 minuten nagaren.
  • Geniet van deze snelle en gemakkelijke bereiding van bietjes als smakelijk bijgerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevogeltelever Boudin met Appel en Appelkaneelsaus

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de Boudin:

Voor de Garnituur:

Instructies

Voor de Boudin:

  • Snipper de sjalotten en smelt de boter in een pan.
  • Bak de sjalotten, kippenlevers, laurier en tijm gedurende 3 minuten.
  • Blus af met cognac en madeira, verwijder laurier en tijm, en laat afkoelen.
  • Voeg de eendenlever toe aan de afgekoelde kippenlevers, pureer in een magimix.
  • Koel de massa op ijswater, roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de darm met de levermoes, knoop er 16 worstjes van en laat deze garen in de Rohner op 60 graden gedurende 30 minuten.
  • Koel af in ijswater.

Voor de Saus:

  • Snipper het sjalotje en voeg dit samen met appelstroop en kaneelstokje toe aan het appelsap.
  • Reduceer tot de helft, voeg kalfsfond toe, breng aan de kook en reduceer nog 5 minuten.
  • Passeer de saus en breng op smaak met zout, peper en calvados.

Voor de Garnituur:

  • Karameliseer de suiker licht, blus af met azijn en appelsap, laat oplossen.
  • Voeg de appelblokjes toe aan de suikeroplossing en kook tot zacht.
  • Breng op smaak met zout en laat afkoelen.
  • Verwarm de appelcompote.
  • Sauteer de worstjes rondom bruin, plaats ze in een oven van 140 graden gedurende 5 minuten.
  • Laat de appelschil uitlekken en frituur ze op 170 graden krokant.

Serveren:

  • Schep een lepel compote in een diep bord.
  • Snijd de worstjes schuin door en dresseer op de compote.
  • Schep de saus eromheen en garneer met de krokante appelschillen.

Notities

Geniet van deze smaakvolle Gevogeltelever Boudin met Appel en Appelkaneelsaus!

Recept afdrukken
No ratings yet

Krokante Loempidellen met Zoete Loempiasaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Snack, Tussendoortje, Warme hapjes
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Ingrediënten voor de Loempidellen:

Ingrediënten voor de Zoete Loempiasaus:

Instructies

  • Meng in een steelpannetje alle ingrediënten voor de loempiasaus, behalve de maïzena.
  • Roer goed door en breng aan de kook.
  • Maak een papje van maïzena en een klein beetje water (ongeveer één eetlepel).
  • Giet dit bij de loempiasaus en roer door met een siliconen spatel.
  • Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Laat de saus vervolgens afkoelen.
  • Verwarm de friteuse voor tot 175 graden Celsius.
  • Als je geen friteuse hebt, gebruik dan een ruime pan met een laag zonnebloemolie.
  • Zorg ervoor dat er genoeg olie in de pan zit zodat de Loempidellen straks volledig ondergedompeld zijn.
  • Gebruik een thermometer om de temperatuur van de olie te controleren.
  • Leg de loempiavellen voor je neer in de vorm van een ruit.
  • Schep een eetlepel loempiasaus net onder het midden van elk loempiavel.
  • Leg de (bevroren) ovenfrikandel op de saus.
  • Vouw het loempiavel over de frikandel en rol deze strak op.
  • Gebruik een paar druppels water om het uiteinde van het loempiavel vast te plakken.
  • Bak de Loempidellen in de voorverwarmde friteuse of hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Let op dat de saus niet te veel uitloopt tijdens het bakken.
  • Serveer de krokante Loempidellen met de overgebleven zoete loempiasaus.

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij deze hartige snack. De frisheid en levendigheid van de wijn vormen een mooi contrast met de rijke en hartige smaken van de Loempidellen.

Nutrition

Calories: 300kcal

Recept afdrukken
No ratings yet

Hutspot Bitterballen met Ingelegde Ui

inclusief wachttijd voor het invriezen1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Snack, Warme hapjes
Porties: 13 Bitterballen
calorieën: 220kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snipper de rode ui en leg deze in een kommetje met water, natuurazijn en suiker.
  • Laat afgedekt staan tot gebruik.
  • Maak een roux door roomboter te verwarmen in een steelpan en hier bloem aan toe te voegen.
  • Laat de bloem op lage temperatuur garen.
  • Voeg vervolgens koude groentebouillon, zout en peper toe.
  • Haal van het vuur en laat 2 minuten staan.
  • Roer dan de gelatine erdoor.
  • Schil en snijd de wortel in kleine blokjes.
  • Smelt roomboter in een pan en voeg wortel, steranijs en sinaasappelsap toe.
  • Laat op lage temperatuur garen.
  • Schil en snijd de aardappel in kleine blokjes.
  • Kook gaar in gezouten water en giet af.
  • Prak de gekookte aardappelen en meng met de ingelegde rode ui, geglaceerde wortelblokjes, stoofvlees en roux.
  • Maak hier 13 balletjes van en zet ze 1 uur in de vriezer.
  • Verwarm de friteuse voor op 175 graden Celsius.
  • Paneer de Hutspot Bitterballen in de volgorde: bloem, eiwit, paneermeel, eiwit, paneermeel.
  • Zorg ervoor dat de bitterballen overal goed bedekt zijn met paneermeel.
  • Frituur de bitterballen ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Notities

 

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij de smaken van de hutspot bitterballen. De fruitigheid en zachtheid van de wijn vullen de hartige smaak van het gerecht aan.

Nutrition

Serving: 4bitterballen | Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 10g | Zout: 0.5mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Atjar Tjampoer Bandung

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Fruit in wat olie de ui, knoflook, pepers, trassi, kemirie en koenjit.
  • Voeg de kool, prei en selderie toe en breng op smaak met zout, ketoembar en nootmuskaat.
  • Giet de azijn erbij en laat het geheel 10 minuten sudderen op een laag vuur.
  • Roer de laatste 30 seconden de taugé erdoor.
  • Schep het gerecht op een schaal en serveer als koud bijgerecht.

Notities

Bewaar deze atjar enkele dagen in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Atjar Tjampoer

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Maak een boemboe in de vijzel met ui, kemirienoten, suiker, koenjit, djahe en in reepjes gesneden Spaanse peper.
  • Fruit de boemboe goed aan en blus het af met ½ kopje water.
  • Voeg bloemkoolroosjes, julienne gesneden wortels, paprika, komkommer, geschaafde kool en sperziebonen toe.
  • Kook het geheel tot het beetgaar is.
  • Voeg nog eens ½ kopje water, azijn, suiker, bouillonblokje en mosterd toe.
  • Roer goed door en breng op smaak met zoetzuur.

Notities

Bewaar het gerecht enkele dagen in de koelkast.

Recept afdrukken
No ratings yet

Atjar Lombok / Bawang Merah

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de lombok in stukjes en doe deze samen met de sjalotten in een gesteriliseerde grote jampot.
  • Kook in de azijn de overige ingrediënten en schenk dit over de sjalot en de lombok.
  • Draai de deksel stevig dicht en laat de pot ondersteboven afkoelen.

Notities

Deze atjar is lang houdbaar als de deksel niet opengedraaid wordt.
Geniet van deze pittige en smaakvolle atjar als een heerlijk bijgerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Ingelegde Eieren

Recept categorieën: Hapjes
Porties: 4 personen
Auteur: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Plaats de hardgekookte eieren in een glazen pot en bestrooi ze rijkelijk met de gehakte ui.
  • Breng in een pan de azijn, water en kruiden aan de kook en laat enkele minuten sudderen.
  • Giet dit mengsel over de uien en eieren in de pot.
  • Sluit de pot goed af en laat het geheel goed doortrekken voor gebruik.
  • Dit is lang houdbaar!

Notities

(PS: De eieren moeten zonder schaal in het glas worden geplaatst).
Geniet van deze ingelegde eieren als smakelijke hapjes!

Recept afdrukken
No ratings yet

Rode Kool met Appeltjes

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Breng de rode kool met weinig water, 1 theelepel zout, suiker en kruidnagelen aan de kook.
  • Kook de kool gedurende 30 minuten tot het gaar is.
  • Voeg na 15 minuten de geraspte appels toe en laat deze meekoken.
  • Roer een klontje boter door de gare kool en voeg een scheutje azijn toe.
  • Bind indien nodig het kooknat met aardappelmeel.

Notities

Geniet van deze smaakvolle rode kool met appeltjes als bijgerecht!

Recept afdrukken
No ratings yet

Honing-Tijmsaus

Geniet van deze heerlijke honing-tijmsaus als aanvulling op je favoriete gerechten, zoals gevogelte of varkensvlees!
Recept categorieën: Saus
Feestdagen etc: Kerst
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Verhit de boter in een pan op hoog vuur.
  • Laat de honing in de boter lichtbruin worden.
  • Voeg de azijn en witte wijn toe aan de pan.
  • Laat het geheel op zacht vuur tot de helft inkoken.
  • Voeg de takjes verse tijm en de kalfsfond toe.
  • Laat opnieuw tot de helft inkoken.
  • Zeef de saus om eventuele ongewenste stukjes eruit te halen.
  • Verwarm de saus opnieuw en klop de koude boter erdoor.
  • Zorg ervoor dat de saus niet meer kookt.