Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase kerrieschotel met kip en krieltjes

Allerhande 2003
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bloemkoolroosjes indien nodig kleiner snijden.
  • In pan met ruim water sperziebonen en bloemkoolroosjes met zout in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • Krieltjes verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • In koekenpan olie verhitten.
  • Kipblokjes in ca. 5 minuten rondom bruin en gaar bakken.
  • Kerriesaus, rozijnen en krieltjes door kip scheppen.
  • Saus ca 5 minuten verwarmen.
  • Groenten afgieten en overdoen in schaal.
  • Kerriesaus erover scheppen en garneren met koriander.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groentecurry met aardappel samosa's

Allerhande 2003
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui en knoflook pellen en snipperen.
  • In wok of koekenpan helft van olie verhitten.
  • Helft van ui en knoflook fruiten met 1/2 eetlepel sambal, 1/2 eetlepel suiker, 1 eetlepel kerrie en komijn.
  • Aardappelblokjes, 1 1/2 eetlepel bouillonpoeder en 2 dl water toevoegen en vocht aan de kook brengen.
  • Vuur laag draaien en aardappels ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen, tot ze gaar zijn en het water vrijwel verdampt is.
  • Af en toe omscheppen.
  • Pan van vuur nemen en aardappels (iets) laten afkoelen.
  • Intussen groenten schoonmaken.
  • Bloemkool in kleine roosjes verdelen. Prei schuin in ringen van ca. 1 1/2 cm breed snijden.
  • Wortel en courgette in lengte halveren en schuin in plakken snijden.
  • Kool grof snijden.
  • Oven voorverwarmen op 220 °C. Bladerdeeg laten ontdooien.
  • Plakjes diagonaal halveren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Aardappelmengsel over helft van deegdriehoekjes verdelen, afdekken met resterende driehoekjes.
  • Randen met water bestrijken en stevig dichtdrukken.
  • Ei loskloppen.
  • Deegdriehoekjes op bakplaat leggen, bovenkant met ei bestrijken en in midden van oven in ca. 10 minuten lichtbruin en gaar bakken.
  • Intussen in wok of hapjespan rest van olie verhitten.
  • Rest van ui en knoflook ca. 2 minuten zachtjes bakken met rest van sambal, suiker en kerrie.
  • Rest van bouillonpoeder en ca. 3 dl water toevoegen.
  • Kool en wortel erdoor scheppen en met deksel op pan ca. 5 minuten laten stoven.
  • Bloemkool, prei en courgette toevoegen en geheel nog ca. 5 minuten laten stoven.
  • Intussen citroen uitpersen.
  • Kokoscrème en citroensap door groenten mengen en blijven omscheppen tot kokoscrème goed is opgelost.
  • Pan van vuur nemen, koriander erboven fijn knippen en door curry roeren.
  • Groentecurry serveren met warme aardappel samosa's.

Tips / Opmerkingen

Lekker met basmatirijst en komkommersalade met een munt-yoghurtdressing.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkoolsoep

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Met krokante hamreepjes.
  • Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  • Snijd de bloemkool in roosjes.
  • Breng in een ruime pan het water aan de kook met de bloemkool en aardappel.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en kook in ca. 15 min. gaar.
  • Snijd ondertussen de vetrandjes van de ham en bak in een droge koekenpan krokant uit.
  • Laat op keukenpapier uitlekken.
  • Stamp de bloemkool en aardappel fijn in de pan, of pureer met een staafmixer.
  • Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met peper.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Verdeel de soep over de borden. Verkruimel de ham erboven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roerbakken met kikkererwten

Recept categorieën: Groenten, Roerbakken / Wokken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Klop het appelsap met de maïzena en de sojasaus tot een homogeen mengsel en zet het apart.
  • Verhit een wok of royale hapjespan, voeg de olie toe en wals goed, zodat de wanden ook zijn bedekt.
  • Voeg de schoongemaakte, in kleine roosjes verdeelde broccoli en bloemkool toe en roerbak 1 minuut.
  • Voeg de gepelde fijngehakte ui en knoflook toe en roerbak weer 1-2 minuten.
  • Voeg de eetlepels appelsap toe, dek de pan af en kook de groenten in 3-5 minuten bijna gaar.
  • Voeg de uitgelekte kikkererwten en het sojasausmengsel toe en kook alles, al roerend, nog ± 3 minuten door tot de saus mooi gebonden is.

Tips / Opmerkingen

Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.

Recept afdrukken
No ratings yet

Verrassingsfrites in de herfst

Recept categorieën: Groenten, Kinderkoken
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Maak de gekozen groenten schoon en snijd ze in stukken.
  • Kook ze samen in een royale pan in kokend water met iets zout in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en groente af en laat ze in de pan uitdampen (schud de pan regelmatig, zodat het vocht verdwijnt).
  • Pureer de aardappelen en groente met een pureestamper.
  • Pureer niet met de staafmixer, dan wordt het zetmeel kapot geslagen en krijgt u een 'kauwgompuree'.
  • Klop de eidooiers los, snijd de koude boter in stukjes en voeg beide met het paneermeel (begin met 4 eetlepels en voeg de rest toe, afhankelijk van de consistentie van de puree; hij mag niet te nat, maar zeker niet te droog zijn), het bakpoeder, zout, weinig peper en de fijngeknipte peterselie toe.
  • Verwarm de oven voor op ± 220°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie (dit laatste kan worden afgewassen en steeds opnieuw worden gebruikt, verkrijgbaar in kookwinkels).
  • Doe de massa over in een grote spuitzak met grote gladde spuitmond en spuit 'frites' van de puree op de bakplaat.
  • Bak de 'frites' in het midden van de voorverwarmde oven in ± 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Maak de tomatenkwarkfritessaus door alle ingrediënten goed met elkaar te vermengen.
  • Voeg eventueel een mespunt suiker toe.

Tips / Opmerkingen

Kinderen en frites zijn twee handen op één buik, maar kinderen en groenten wil nogal eens problemen opleveren. Met deze 'frites' wordt dit probleem zomaar opgelost. Bovendien is het leuk om samen met de (klein)kinderen deze groentefrites te bereiden.
Kies voor deze 'frites' kruimige aardappelen (voor aardappelpuree) en groente met een even zo lange kooktijd als aardappelen (± 20 minuten) en niet te uitgesproken smaken. Denk aan bloemkool, broccoli, wortel en koolrabi. Een combinatie van groenten met de aardappelen doet het ook altijd goed.

Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkool met walnoten

Recept categorieën: Groenten, Noten
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Zet een stoommandje (of metalen vergiet) in een wijde, diepe kookpan.
  • Vul de pan met zoveel water dat dit de onderkant van het stoommandje of het vergiet net bereikt en breng het aan de kook.
  • Maak intussen de bloemkool schoon, snijd de steel in kleine stukjes en verdeel de bloem in roosjes.
  • Doe de bloemkool in het stoommandje, dek de pan af en stoom de bloemkool in ± 6 minuten beetgaar.
  • (Een hele bloemkool duurt 15-20 minuten.
  • )
  • Verhit de boter in een koekenpan, voeg de fijngehakte walnoten toe en bak ze al roerend tot ze overal met boter zijn omringd.
  • Voeg de honing toe en bak ± 2 minuten tot deze licht begint te karameliseren (let op dat het niet verbrandt).
  • Hak de gekozen kruiden fijn en voeg deze op het laatst toe.
  • Bestrooi naar smaak met zout en peper.

Tips / Opmerkingen

Lekker met gebraden varkensvlees of saucijzen.

Variatietip:

Verhit de boter of 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan.
Voeg de bloemkool toe en omring deze met de boter of olie door alles goed om te scheppen.
Breng op smaak met zout, peper en fijngeknipte dragon.
Ook lekker met kip.

Variatietip:

Voeg tijdens het omscheppen in plaats van of als extra 1 eetlepel mosterd toe.

Variatietip:

Verhit de boter in een koekenpan.
Voeg 2 theelepels kerriepoeder toe, roer goed over de bodem van de pan en schenk er het sap van 1 limoen bij.
Voeg 2 eetlepels fijngeknipte bieslook en 1 eetlepel fijngeknipte koriander toe.
Roer goed en doe de gestoomde bloemkoolroosjes erbij.
Lekker met basmatirijst.

Variatietip:

Kies in plaats van gewone witte bloemkool voor groene bloemkool of broccoli.

Info:

Bloemkool, eerste groente die ooit - in 1887 - in Nederland werd geveild. Tot op de dag van vandaag staat bloemkool in de top tien van meest gegeten groente. Lekker veelzijdig door de zachte smaak, gezond door de rijkdom aan vitamine C, foliumzuur en kalium.
Een vriendin had in Rusland knapperige walnoten gegeten als dessert. Ze vroeg me hoe dit kon worden gemaakt en wat ze verder met de walnoten uit haar boom kon doen, behalve pellen en gewoon opeten.
De gekarameliseerde walnoten in dit recept geven beet en extra smaak aan de bloemkool.
-------------------------------------------------------------------------

Recept afdrukken
No ratings yet

Thaise curry met tahu reepjes

Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Ingrediënten voor de rode curry:

Overige ingrediënten:

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten voor de curry in een blender en mix dit tot een fijne pasta.
  • Zet een ruime pan met water en een beetje zout op het vuur.
  • Voeg, wanneer het water kookt, de pandan rijst toe en kook de rijst 8 minuten.
  • Giet de rijst af en laat vervolgens 8 minuten staan met het deksel op de pan.
  • Snijd de bloemkool in kleine roosjes en bak ze in 2 eetlepels olie goudbruin.
  • Voeg 1 eetlepel curry pasta toe aan de bloemkool en bak het geheel 2 minuten.
  • Voeg de Alpro®soya reepjes en de kokosmelk toe en dek de pan af met het deksel.
  • Presenteer de curry met de rijst, gehakte cashewnoten en gesnipperde bosui.

Recept afdrukken
No ratings yet

Risotto met bloemkool

Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Kook de blokjes bloemkool in 750 ml bouillon tot ze gaar zijn.
  • Pureer met een staafmixer.
  • Verwarm een gietijzeren pan met een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Fruit de ui en knoflook ca. 5 minuten tot de ui glazig is.
  • Voeg de rijst toe en bak even mee.
  • Blus af met de wijn en een schep bouillon van de bloemkool.
  • Blijven roeren en voeg nog een schep bouillon toe als de bouillon is opgenomen.
  • Herhaal dit tot de risotto gaar is.
  • Verwarm intussen in een koekenpan een scheutje Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Bak hierin de bloemkoolroosjes en de Alpro®soya Reepjes tot de reepjes bruin zijn.
  • Schep de bloemkoolroosjes en Alpro® soya Reepjes met een deel van de rucola door de risotto als hij bijna gaar is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de risotto af met de rest van de rucola, oude kaas en tijm.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitfilet met linzen en mosterd crème

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Kook de linzen ongeveer 20 minuten in ruim water totdat de linzen ‘al dente’ zijn.
  • Snij ondertussen de uien, knoflook, bleekselderij en winterpeen in blokjes van een halve centimeter.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en voeg hier de uien, knoflook, bleekselderij, winterpeen en verse tijm aan toe.
  • Smoor het in ca. 10 minuten gaar.
  • Doe daarna de uitgelekte linzen bij dit mengsel en breng het op smaak met balsamico azijn en zout en peper.
  • Snij de bloemkool in plakjes van een halve centimeter en bak ze met een beetje olijfolie in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Voor de mosterdcrème kook je de Alpro®soya Cuisine samen met de groentebouillon tot een romige crème.
  • Roer er daarna de grove mosterd doorheen en breng het op smaak met peper en zout.
  • Bak de Alpro® soya Fruitfilet 4 minuten aan beide kanten, in een beetje Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Presenteer de Fruitfilets, met de linzen, de bloemkool en de mosterdcrème op 4 voorverwarmde borden.

Recept afdrukken
No ratings yet

Fruitfilet met geroerbakte bloemkool

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

Bereidingswijze

  • Zet de aardappels op.
  • Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes.
  • Roerbak de bloemkoolroosjes 5 minuten in een diepe grote hapjespan in Alpro® soya Bakken & Braden.
  • Bedek de pan daarna met een deksel en zet deze nog 8 minuten op een laag vuur.
  • Snipper de peterselie fijn en snijd de kappertjes grof.
  • Strooi deze vervolgens over de gare bloemkool.
  • Stamp de uitgelekte aardappels tot een mooie gladde puree met een scheutje Alpro® soya Cuisine en breng deze op smaak met zout en peper.
  • Bak de Fruitfilet om en om, in wat Bakken & Braden in 4 minuten tot goudbruin.
  • Presenteer de Fruitfilets met de bloemkool en de puree op de borden.