Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met room, calvados en champignons

Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 410kcal

Equipment

Bereidingswijze

  • hampignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden.
  • Drumsticks en kipfilets bestrooien met zout en peper.
  • In grote braadpan boter verhitten.
  • Drumsticks in 7 minuten rondom bruin bakken.
  • Kipfilets toevoegen en zachtjes aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Champignons en appel 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Toevoegen: tijm, laurierblad, cider, calvados, bouillontablet en 1/2 dl water.
  • Aanbaksels goed losroeren.
  • Deksel schuin op pan leggen en kip in 8 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Tijm en laurier verwijderen.
  • Crème fraîche erdoor roeren en meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Direct serveren.

Tips / Opmerkingen

Nutrition

Calorieën: 410kcal | koolhydraten: 5g | Eiwit: 35g | Vet: 28g

Recept afdrukken
No ratings yet

Kaassoezenkrans

Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 580kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Boven kom bloem zeven.
  • In ruime steelpan boter met 1 dl water en melk langzaam aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Bloem toevoegen en tot deegbal roeren.
  • Pan terugzetten op vuur en roux op middelhoog vuur al roerend in 2 à 3 minuten laten garen.
  • Mengsel overdoen in beslagkom en tot lauwwarm laten afkoelen.
  • Vervolgens 4 eieren één voor één door roux tot gladde massa roeren.
  • Beslag op smaak brengen met zout en peper.
  • Helft van kaas door beslag roeren.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Beslag met behulp van 2 eetlepels in ruime cirkel op bakplaat scheppen.
  • Laatste ei loskloppen en deegcirkel met kwastje hiermee bestrijken.
  • Bestrooien met rest van geraspte kaas.
  • Deeg in midden van oven in 15 à 20 minuten gaar bakken.

Tips / Opmerkingen

Gougère lauwwarm serveren en iedereen stukjes laten afbreken

Nutrition

Calorieën: 580kcal | koolhydraten: 21g | Eiwit: 25g | Vet: 43g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Ei, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 2
Calorieën: 660kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korstjes van sneetjes snijden en brood in 5 minuten bruin roosteren in de oven.
  • Bouillontablet in 3 dl kokend water oplossen en laten afkoelen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in vieren snijden.
  • In steelpan boter op laag vuur smelten.
  • Champignons en 50 g spekjes toevoegen en zachtjes laten uitbakken.
  • Pan van vuur nemen en bloem erdoor roeren.
  • Pan terug op laag vuur zetten en onder voortdurend roeren 2 minuten laten garen.
  • Al roerend scheutje voor scheutje wijn en bouillon toevoegen.
  • Blijven roeren tot licht gebonden saus is ontstaan.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper.
  • Rest van spekjes in droge koekenpan uitbakken.
  • 5 Dl water tegen de kook aan brengen (niet koken).
  • Scheutje azijn toevoegen.
  • Telkens 1 ei boven kopje breken.
  • Eieren één voor één langzaam in water laten glijden (niet meer dan 2 tegelijk).
  • Vervolgens met twee eetlepels ei in water bij elkaar houden en in 4 minuten gaar pocheren.
  • Peterselie grof hakken.
  • Met schuimspaan eieren uit pocheervocht scheppen en op warme toast leggen.
  • Saus over eieren scheppen.
  • Garneren met uitgebakken spekjes en peterselie.

Tips / Opmerkingen

Dit gerecht kan ook worden geserveerd als voorgerecht.

Nutrition

Calorieën: 660kcal | koolhydraten: 42g | Eiwit: 30g | Vet: 35g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde prei

Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Prei schoonmaken en in stukken van 5 cm snijden.
  • Stukken prei in pan met water en wat zout 6 minuten koken en uitlekken.
  • Blauwe kaas in stukjes snijden.
  • Peterselie fijn hakken.
  • In pannetje boter laten smelten en van vuur af bloem erdoor kloppen.
  • Pan weer op zacht vuur zetten en melk er geleidelijk door kloppen tot gladde saus ontstaat.
  • Blauwe kaas erdoor mengen en saus 2 minuten verwarmen tot kaas is gesmolten.
  • Ovenschaal invetten en prei erin leggen.
  • Saus erover schenken en geraspte kaas erover strooien.
  • Ovenschaal 20 à 25 minuten in oven zetten tot bovenkant goudbruin is.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gegratineerde oesters

Voorbereidingstijd25 min
Bereidingstijd10 min
Totale tijd35 min
Recept categorieën: Amuse, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 2
Calorieën: 300kcal

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Eieren in 10 minuten hard koken, afspoelen onder koud water en pellen.
  • Peterselie fijn snijden.
  • Korstjes van brood snijden en brood in keukenmachine tot kruim malen.
  • Eieren met vork fijn prakken en in kom mengen met peterselie en broodkruim.
  • Oesters openen.
  • Oesters uit schelp nemen en in zeef laten uitlekken (vocht wordt niet gebruikt).
  • Schelpen schoonspoelen.
  • Laagje zeezout over twee borden verdelen en schelpen erin vastzetten.

Bereiden

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • In pan laagje water aan de kook brengen en spinazie toevoegen.
  • Vervolgens spinazie al roerend 3 minuten koken, op smaak brengen met zout en in vergiet laten uitlekken.
  • Intussen borden met schelpen 2 minuten onder grill verwarmen.
  • Bedje van spinazie in schelpen verdelen en oesters op spinazie leggen.
  • Over elke oester wat kruimmengsel met daarop stukje boter verdelen.
  • Oesters 5 minuten onder hete grill zetten, zodat boter smelt en kruimmengsel kleurt.
  • Direct serveren.

Nutrition

Calorieën: 300kcal | koolhydraten: 17g | Eiwit: 15g | Vet: 19g

Recept afdrukken
No ratings yet

Forel met riesling

Bereidingstijd35 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 475kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • Ovenschaal invetten met 1 eetlepel boter.
  • Rest van boter in klontjes verdelen.
  • Sjalotjes pellen, fijn snipperen en in ovenschaal leggen.
  • Forellen schoonmaken, met keukenpapier droogdeppen en in ovenschaal leggen.
  • Riesling over forellen schenken.
  • Helft van boter over forellen verdelen.
  • Afdekken met aluminiumfolie.
  • Forellen midden in de oven in 15 minuten gaar laten worden.
  • Vocht uit ovenschaal boven steelpan zeven, met een schuimspaan vis tegenhouden.
  • Ovenschaal met vis afdekken met aluminiumfolie.
  • Vocht tot de helft laten inkoken.
  • Crème fraîche en rest van boter erdoorheen kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bieslook boven saus fijn knippen.
  • Vis in ovenschaal opdienen.

Tips / Opmerkingen

Saus apart serveren.

Nutrition

Calorieën: 475kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 35g | Vet: 36g

Recept afdrukken
No ratings yet

Clafoutis Limousin

kersengebak
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Gebak, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 6

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 190 °C.
  • Taartvorm invetten met boter.
  • Kersen over bodem van taartvorm verdelen (kersen uit pot eerst goed laten uitlekken).
  • In kom melk, bloem, eieren, suiker, vanillesuiker en snufje zout tot luchtig beslag kloppen.
  • Beslag over kersen schenken en schaal in midden van oven schuiven.
  • Clafoutis in 40 à 45 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Vorm uit oven halen en clafoutis bestrooien met poedersuiker.
  • Warm serveren.

Tips / Opmerkingen

U kunt de clafoutis met verschillende soorten fruit maken, bijvoorbeeld met abrikozen, perziken uit blik of met verse frambozen of bramen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Citroensoufflé

Recept categorieën: Dessert, Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Citroenen schoonboenen en met citroentrekker schilletjes van 1 citroen trekken.
  • In pan 4 eetlepels water met schilletjes langzaam aan de kook brengen en pan van vuur nemen.
  • Citroenen uitpersen.
  • Boven twee kommen eieren splitsen.
  • Eiwitten tot gebruik in koelkast zetten.
  • Eierdooiers met helft van suiker kloppen tot suiker zoveel mogelijk is opgelost.
  • Vervolgens maïzena en citroensap erdoor roeren tot glad mengsel.
  • Schilletjes uit citroenwater zeven en bewaren voor garnering.
  • Citroenwater al kloppend toevoegen aan eierdooiermengsel.
  • Mengsel in pan doen en al roerend binden zonder te koken.
  • Mengsel laten afkoelen in ruime beslagkom.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Soufflévormpjes insmeren met boter en licht bestrooien met suiker.
  • In kom eiwitten stijf slaan.
  • Tijdens kloppen geleidelijk rest van suiker toevoegen.
  • Helft van eiwit door eierdooiermengsel spatelen.
  • Vervolgens rest van eiwit luchtig erdoor spatelen.
  • Vormpjes voor 2/3 deel vullen met beslag.
  • Soufflés in midden van oven in 20 minuten laten garen.
  • Soufflés voorzichtig uit oven nemen, op borden zetten en garneren met schilletjes.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Chocolade kastanjetaart

Recept categorieën: Chocolade, Dessert, Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 8

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Pan met flinke bodem water aan de kook brengen.
  • 100 G chocolade boven vuurvaste kom in stukjes breken.
  • Kom op pan heet water zetten en chocolade al roerend laten smelten (= au bain marie).
  • Chocolade iets laten afkoelen.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Bodem van springvorm bekleden met bakpapier.
  • Wanden invetten met boter.
  • Boven twee kommen eieren splitsen.
  • Met mixer eierdooiers, 50 g suiker en kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel kloppen.
  • Eiwitten stijfkloppen.
  • 60 G suiker toevoegen en nog 1 minuut doorkloppen.
  • Gesmolten chocolade door eierdooiermengsel roeren.
  • Eiwitschuim in gedeelten erdoor spatelen, goed mengen.
  • Chocoladeschuim in springvorm scheppen en taart in 30 à 35 minuten gaar bakken. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen. )
  • Taart uit oven op rooster laten afkoelen.
  • Rest van chocolade in kom au bain marie smelten.
  • Chocolade gladroeren.
  • Van vuur af andere 2 eierdooiers er één voor één doorroeren.
  • Kom terugzetten op pan en chocoladesaus al kloppend verwarmen tot saus dikker wordt.
  • Saus laten afkoelen.

Bereiden:

  • Slagroom met rest van suiker stijf kloppen.
  • Slagroom en cognac door afgekoelde chocoladesaus scheppen.
  • Taart uit vorm nemen en op schaal leggen.
  • Boven- en zijkanten dik bestrijken met helft van chocoladeroom.
  • Taart en rest van room 5 minuten in koelkast zetten.
  • Opnieuw bestrijken met chocoladeroom.
  • Naar keuze garneren met dunne chocolaadjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.

Tips / Opmerkingen

Deze taart kan ook als gebak worden geserveerd.

Recept afdrukken
No ratings yet

Camembertkroketjes

Recept categorieën: Kaas, Lunch, Snack
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden:

  • Camembert in stukjes snijden en in vuurvaste kom met vork fijn maken.
  • Crème fraîche en boter erdoor mengen.
  • 60 g bloem boven kaasmengsel zeven.
  • In pan laagje water verhitten; niet laten koken.
  • Kom met kaasmengsel op pan met heet water zetten en massa al roerend in 4 minuten tot gladde crème roeren.
  • Kom van vuur nemen.
  • Eierdooiers één voor één door kaasmengsel mengen.
  • Mosterd erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kaasmengsel afgedekt in koelkast in 3 uur laten opstijven.

Bereiden

  • Eieren loskloppen.
  • Rest van bloem in diep bord strooien.
  • Paneermeel in lage kom strooien.
  • Van camembertmengsel met behulp van 2 natgemaakte lepels 16 eivormige bolletjes steken.
  • Frituurolie verhitten tot 170 °C.
  • Camembertkroketjes achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel wentelen.
  • Paneermeelkorstje licht aandrukken.
  • Kroketjes met 5 à 6 stuks tegelijk in hete olie in 4 minuten gaar en goudbruin frituren.
  • Laten uitlekken op keukenpapier.
  • Direct serveren.
  • Serveer de kroketjes bijvoorbeeld als voor- of lunchgerecht op een bedje (veld)sla, aangemaakt met een dressing van ciderazijn, olie en mosterd.