Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met eendenborst

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Eend, Salade, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • (Eendenborstfilets voor gebruik 30 minuten in diepvries leggen).
  • Filets in dunne plakjes snijden.
  • In schaal limonadesiroop, citroensap, tijm, olie, zout en peper door elkaar roeren.
  • 3 Eetlepels van vocht overdoen in andere schaal.
  • Honing erdoor roeren (= dressing).
  • Filetplakjes door rest van vocht (= marinade) scheppen en afgedekt in koelkast 1 uur laten marineren, af en toe omscheppen.

BEREIDEN:

  • In zeef filetplakjes laten uitlekken (marinade wordt niet meer gebruikt).
  • Slamelange door dressing scheppen.
  • Sla over vier borden verdelen.
  • Passievruchten halveren.
  • In koekenpan boter verhitten en filetplakjes op hoog vuur al omscheppend 2 minuten bakken.
  • Filetplakjes over sla verdelen.
  • Garneren met halve passievruchten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Runderlappen met tomaat

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Ui pellen en snipperen.
  • Vlees bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Vlees (in gedeelten) in 5 minuten bruin bakken, halverwege keren.
  • Ui 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Toevoegen: azijn, tomatenblokjes met vocht, tijm, laurierblaadjes en oregano.
  • Vlees afgedekt in 2 1/2 uur zachtjes gaarstoven.
  • Helft van vlees in diepvriesdoos scheppen, laten afkoelen en invriezen ( 2 maanden
  • houdbaar na invriezen).
  • Rest serveren met sperziebonen en gekookte aardappels.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roti

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Suriname
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Kip bestrooien met zout en peper.
  • In braadpan boter verhitten en kip in 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Afgedekt in 30 minuten gaar stoven.
  • Kip uit pan op bord scheppen en iets laten afkoelen.
  • Kippenvlees van botten nemen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Intussen in kom bakmeel, zout en 13/4 dl water door elkaar Toeren.
  • Met koele hand in 5 minuten tot soepel deeg kneden.
  • Als deeg te droog is nog wat water toevoegen.
  • Deeg verpakken in plasticfolie en in koelkast 30 minuten laten rusten.
  • Sperziebonen schoonmaken, wassen en in stukjes van 3 cm breken.
  • Aardappels schillen, in stukjes snijden en wassen.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in stukjes snijden.

BEREIDEN:

  • Eén bord voorverwarmen.
  • In braadpan 4 eetlepels olie verhitten.
  • Ui, peper, kerriepoeder, koriander en komijn 3 minuten zachtjes bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Aardappels en sperziebonen erdoor scheppen en 1 minuut meebakken.
  • Toevoegen: kip, bouillontablet en 1/2 liter water.
  • Aan de kook brengen en afgedekt 20 minuten zachtjes laten stoven.
  • Intussen deeg in 8 stukken verdelen en tot balletjes rollen.
  • Aanrecht en deegroller bestuiven met bloem.
  • Deegballetjes uitrollen tot 8 ronde lappen van 24 cm doorsnede.
  • Grote koekenpan dun invetten met rest van olie en verhitten.
  • Roti's in 2 minuten aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Op warm bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Door kip santen roeren en nog 5 minuten zachtjes laten stoven.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Aan tafel op vier borden roti leggen en kip in kerriesaus ernaast scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met sambal

Recept afdrukken
No ratings yet

Rosbief met mosterdsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rosbief bestrooien met zout, peper en bestrijken met 1/2 eetlepel mosterd.
  • In (braad)pan boter verhitten.
  • Rosbief in 5 minuten rondom bruin bakken.
  • Met deksel schuin op pan rosbief in nog 15 minuten rosé braden, regelmatig keren. Vier borden voorverwarmen.
  • Rosbief op plank leggen en onder aluminiumfolie 5 minuten laten rusten.
  • Rest van mosterd en marmelade door bakvet roeren.
  • Room toevoegen en aanbaksels losroeren.
  • Aan de kook brengen en 3 minuten laten inkoken tot lichtgebonden saus ontstaat. Intussen basilicum in reepjes snijden.
  • Rosbief in dunne plakken snijden en dakpansgewijs op warme borden leggen.
  • Beetje saus erover schenken en garneren met reepjes basilicum.
  • Rest van saus overdoen in sauskom en apart erbij geven.

Tips / Opmerkingen

Serveren met rijst en broccoli.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rosbief met kaas tuinkruidensaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan boter verhitten en rosbief in 2 minuten bruin bakken.
  • Op twee borden leggen en warm houden onder aluminiumfolie.
  • Wijn en 1 dl water door bakvet roeren.
  • Kaas-tuinkruidensaus toevoegen en 1 minuut verwarmen.
  • Intussen basilicumblaadjes van takjes nemen, fijnknippen en door saus roeren.
  • Saus over rosbief scheppen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met gebakken aardappelgolfjes en gekookte broccoliroosjes.

Recept afdrukken
No ratings yet

Roggebrood vingers

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bereiden: In kommetje boter en mosterd goed door elkaar roeren.
  • Roggebrood aan één zijde met boter besmeren.
  • Korstjes van kaas snijden en plakjes kaas bijsnijden tot grootte van sneetjes roggebrood.
  • 1 Sneetje roggebrood beleggen met plakje kaas.
  • Hierop 1 sneetje roggebrood met besmeerde zijde onder erop leggen.
  • Bovenzijde besmeren met boter en beleggen met 2 plakjes spek.
  • Hierop weer 1 sneetje roggebrood met besmeerde zijde onder erop leggen. Bovenzijde besmeren met boter en beleggen met 1 plakje kaas.
  • Hierop weer 1 sneetje roggebrood met besmeerde zijde onder erop leggen. Bovenzijde besmeren met boter en beleggen met 2 plakjes spek.
  • Laatste sneetje roggebrood met besmeerde zijde onder erop leggen.
  • Stapel licht aandrukken en in 6 repen snijden.
  • Dit nogmaals herhalen en zo tweede stapeltje maken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstschotel met wortel en garnalen

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Rijst, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Uien pellen en fijnsnipperen.
  • Pepers wassen, halveren, zaadjes en zaadlijsten verwijderen en kleinsnijden.
  • Gehakt, ei, gemberpoeder, ketjap, 1/4 deel van ui en helft van peper in kom doen.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Selderij erboven fijnknippen.
  • Goed door elkaar mengen.
  • Van gehakt kleine balletjes ter grootte van walnoot rollen.
  • Wortels schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.

BEREIDEN:

  • In braadpan 50 g boter verhitten.
  • Rest van ui en peper 2 minuten zachtjes fruiten.
  • Bouillontablet en trassie erboven verkruimelen.
  • 6 dl water toevoegen en aan de kook brengen.
  • Rijst en zwarte peper toevoegen.
  • Wortelblokjes erop leggen.
  • Afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
  • Wortel voorzichtig door de rijst scheppen.
  • In nog 8 minuten zachtjes gaar koken.
  • In koekenpan rest van boter verhitten.
  • Gehaktballetjes in 5 minuten rondom bruin en gaar bakken.
  • Gehaktballetjes en garnalen door rijst scheppen en 2 minuten meewarmen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met atjar tjampoer.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rijstebrij creme brulee

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert, Nagerecht
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • Vanillestokje opensnijden.
  • In pan melk met vanillestokje aan de kook brengen.
  • Rijst toevoegen en met mespunt zout in 12 minuten tot pap koken,af en toe roeren.
  • Vanillestokje eruit halen. 30 g suiker door rijstebrij roeren.
  • Vormpjes invetten.
  • Rijstebrij over vormpjes verdelen en tot gebruik laten afkoelen.

BEREIDEN:

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Rest van suiker over rijstebrij strooien.
  • Suiker vlak onder grill in 4 minuten laten karameliseren.
  • Bestrooien met kaneelpoeder.
  • Direct serveren.

Recept afdrukken
No ratings yet

Reebiefstuk met madeirasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Wild
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

VOORBEREIDEN:

  • In pan wildfond met Madeira en kruiden aan de kook brengen.
  • In andere pan gevogeltefond met slagroom, 1 eetlepel citroensap en peperkorrels aan de kook brengen.
  • Beide mengsels in 5 á 6 minuten op hoog vuur tot 1 1/2 dl laten inkoken.
  • In twee zeven elk natgemaakte theedoek leggen.
  • Madeiramengsel en roommengsel elk afzonderlijk boven twee andere pannen zeven.
  • Laten afkoelen en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • 50 g Boter in blokjes snijden en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.

BEREIDEN:

  • Vijf borden voorverwarmen.
  • In grote pan ruim water met zout en rest van citroensap aan de kook brengen. Intussen reebiefstukjes elk in 3 gelijke stukjes snijden.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Shii-takes schoonvegen met keukenpapier.
  • Grote exemplaren halveren.
  • In pan met kokend water kool in 5 minuten beetgaar koken.
  • In -zeef laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier.
  • Intussen in koekepan rest van boter verhitten.
  • Biefstukjes in 5 à 7 minuten aan weerszijden bruin bakken.
  • Biefstukjes uit pan op warm bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden. In achtergebleven bakvet shii-takes in 5 min bruin bakken,af en toe omscheppen.
  • In tussen pannen met Madeira- en roommengsel opnieuw aan de kook brengen. Van vuur af door elk mengsel 25 g blokjes boter kloppen.
  • Sauzen zonodig op smaak brengen met zout.
  • Op elk bord eerst Madeirasaus scheppen.
  • Borden zó bewegen dat saus goed over borden verdeeld wordt.
  • Hierin 'bedje' van kool leggen.
  • Op kool in cirkelvorm 3 biefstukjes leggen.
  • Shii-takes in midden van biefstukjes leggen.
  • Hierover roomsaus schenken.
  • Garneren met peperbessen.

Tips / Opmerkingen

Serveren met pasta.

Recept afdrukken
No ratings yet

Rabarbertaartjes

Aller Hande april 2000
Recept categorieën: Bijgerecht, Gebak, Groenten, Taart
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Deeg in 5 minuten laten ontdooien.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Rabarber wassen en in gelijke stukjes snijden.
  • In ruime pan met klein bodempje water,suiker, vanillesuiker, citroenrasp en rabarber zachtjes verwarmen.
  • Stukjes gaar koken.
  • Rabarber boven kom laten uitlekken.
  • Vormpjes invetten en bekleden met deeg, overtollig deeg wegsnijden.
  • Bodem inprikken en bestrooien met paneermeel.
  • In pannetje 1 dl kookvocht van rabarber verhitten.
  • Aardappelzetmeel losroeren met 1 theelepel water en door rabarbervocht roeren.
  • 1 minuut laten koken en binden.
  • Rabarber over vormpjes verdelen.
  • Gebonden sap erover schenken.
  • Taartjes in midden van oven in 25 minuten gaar bakken.