Recept afdrukken
No ratings yet

Sla met aardbeien en kaas

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Salade
Dieët: Vegetarisch
Auteur: Sonja van de Rhoer

ingrediënten

voor de vinaigrette

voor de salade

Bereidingswijze

  • Doe de sherry of het appelsap, de azijn naar keuze, de honing en de zonnebloemolie in een beker en schud tot de honing of suiker is opgelost en een homogene vinaigrette is ontstaan.
  • Was en droog de sla en pluk ze kleiner.
  • Snijd de gewassen peer met schil (zonder klokhuis) in schijfjes.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Pel de ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Verbrokkel de kaas.
  • Rangschik de sla, de peer, de aardbeien en de ui op de bordjes.
  • Besprenkel met de vinaigrette en verdeel de kaas erover.
  • Besprenkel met sesamolie of bestrooi met sesamzaadjes.

Tips / Opmerkingen

Een salade die voor liefhebbers van zowel hartig als zoet als voor- of lunchgerecht kan worden geserveerd.
Aardbeien zijn tegenwoordig niet alleen maar 'zomerkoninkjes', maar komen tot eind oktober van de volle grond en tot half december uit de kas bij Gerrit en Trijnie Bronsink, aardbeienkweker van de Aardbeientuin in Oene (vlakbij Apeldoorn). Het grootste deel van de aardbeien komt hier trouwens het hele jaar door uit de kas of wordt beschermd door plastic kapjes, zodat het kwetsbare fruit wordt beschermd tegen wind en regen. De aardbeien van Bronsink (alleen het ras Elsanta) zien er dan ook perfect uit, ruiken verrukkelijk en smaken zoet en sappig. Er wordt niet gespoten, op de meeldauwbestrijding na, de aardbeienplanten gaan schoon de kas in. Deze milieubewust geteelde aardbeien, aardbeienjam, -wijn en -vruchtensap zijn van maandag tot zaterdag aan de Rozenkampweg 18 verkrijgbaar. Op afspraak is een rondleiding mogelijk. Aardbeienkwekers in ons land hebben het de laatste jaren niet zo gemakkelijk. Er komen er steeds meer omdat in het bijzonder paprika-, tomaten- en groentetelers omschakelen naar dit zachte fruit. Gunstig voor de consument, maar minder voor de teler, omdat dit onmiddellijk gevolgen heeft voor de prijs.

Recept afdrukken
No ratings yet

Pain de Boulogne met Saint Albray en zongedroogde tomaatjes

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Broodjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
porties: 4 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In kom boter en tapenade tot smeuïg mengsel roeren.
  • Saint Albray in 8 plakken en tomaatjes in plakjes snijden.
  • Sneetjes Pain de Boulogne aan één zijde dun besmeren met tomatenboter.
  • Beleg achtereenvolgens 4 sneetjes brood, met boterzijde naar boven met botersla 1 plak Bretonse ham, 2 plakjes Saint Albray en reepjes zongedroogde tomaatjes.
  • Sandwiches afdekken met 4 sneetjes brood met beboterde zijde naar onder.
  • Aan elke satéprikker 1 cherrytomaatje, 1 blaadje basilicum en 1 zwarte olijf rijgen. Sandwiches diagonaal doorsnijden en in elke sandwich 1 prikker steken.

Tips / Opmerkingen

Ook verfrissend met geroosterde paprika's in plaats van gedroogde tomaatjes.
Voedingswaarden:
energie 475 kcal
eiwit 25 g
koolhydraten 26 g
vet 31 g

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met beenham en tomatenrelish

Snel te maken
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees, Vlees, Voorgerechten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Botersla verdelen over vier borden.
  • Paprika schoonmaken en fijnsnipperen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Paprika en bosui over sla verdelen.
  • Beenham over salade uitspreiden en met tomatenrelish garneren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met stokbrood

Recept afdrukken
No ratings yet

Gerookte zalmsalade

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Aller hande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Dressing roeren van olie, citroensap, zout en peper.
  • Sla over vier borden verdelen en dressing erover sprenkelen.
  • Sausje roeren van crème fraîche, geraspte mierikswortel, zout en peper.
  • Zalmsteak eventueel verwarmen en midden op sla leggen.
  • Sausje erover scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Botersla met aardappel kerriesalade

AllerHande augustus 2001
Recept categorieën: Salade, Varkensvlees
porties: 2 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In pan aardappelschijfjes in weinig water in ca. 5 beetgaar koken.
  • Botersla over twee kommen verdelen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Basilicum in dunne reepjes snijden.
  • Cervelaatworst in stukjes snijden.
  • Aardappelschijfjes afgieten.
  • Kerrie-ananassaus, bosui, paprika, basilicum en worst voorzichtig erdoor scheppen.
  • Lauwwarme aardappelsalade op kropsla scheppen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelsalade met kip en radijs

AllerHande mei 2003
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Nederland
porties: 2 personen

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • In koekenpan helft van olie verhitten en kipfilets in 10-12 minuten gaar bakken.
  • Intussen in andere pan rest van olie verhitten en hierin aardappelschijfjes volgens gebruiksaanwijzing ca. 10 minuten bakken.
  • Kipfilets in plakjes snijden.
  • In schaal botersla mengen met bosuitjes, radijs, warme aardappelschijfjes en kipfilet.
  • Dressing erdoor mengen.
  • Salade over twee borden verdelen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vloerkadetten met salade van Groningermetworst

AllerHande juli 2002
Recept categorieën: Broodjes
Land van herkomst: Groningen, Nederland
porties: 6 personen

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 220 ºC.
  • Vloerkadetten op rooster leggen en in midden van oven in 3 minuten afbakken.
  • Broodjes uit oven nemen en 10 minuten laten afkoelen.
  • Intussen paprika wassen en schoonmaken.
  • Paprika, metworst en kaas in dobbelstenen snijden.
  • In kom slasaus met blokjes paprika, metworst en kaas door elkaar scheppen.
  • Salade met mespunt kruidnagel op smaak brengen.
  • Vloerkadetten opensnijden en met boter besmeren.
  • Broodjes met botersla en salade beleggen.

Salade met beenham en tomatenrelish
Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met beenham en tomatenrelish

Recept categorieën: Salade, Varkensvlees
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Botersla verdelen over vier borden.
  • Paprika schoonmaken en fijnsnipperen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Paprika en bosui over sla verdelen.
  • Beenham over salade uitspreiden en met tomatenrelish garneren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met stokbrood.

Wijnadvies:

Moncaro Marche Trebbiano

Recept afdrukken
No ratings yet

Aardappelsalade met geitenkaas

Recept categorieën: Kaas, Salade
porties: 4

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Krieltjes koken volgens aanwijzingen op verpakking.
  • Beetje laten afkoelen.
  • Bleekselderij schoonmaken.
  • Bladgroen apart houden, stengels in zeer smalle boogjes snijden.
  • Kaas in stukjes snijden.
  • Intussen bleekselderij mengen met krieltjes en dressing.
  • Sla over 4 borden verdelen en aardappelsalade erop scheppen.
  • Kaas erover verdelen.
  • Selderijblaadjes en peper naar smaak erover strooien.

Recept afdrukken
No ratings yet

Salade met ei en rivierkreeftjes

Recept categorieën: Salade, Vis, Zeevruchten
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Eieren in ca. 7 minuten net gaar koken (dooier is vast, maar donkergeel). 
  • Intussen dikke dressing kloppen van yoghurt, mayonaise, olie, azijn, mespunt zout en peper naar smaak. 
  • Worteltjes van toefjes veldsla plukken of harde takjes uit waterkers verwijderen. 
  • Eieren met koud water afspoelen, pellen en halveren. 
  • Avocado schillen, halveren en in smalle parten snijden. 
  • In slakom veldsla of waterkers mengen met botersla en avocado. 
  • Salade voorzichtig omscheppen met yoghurtdressing en rivierkreeftjes. 
  • Eieren op salade leggen en bestrooien met beetje zout en peper.

Tip: De salade wordt nog verfijnder door te garneren met lauwwarme eieren die halfzacht gekookt zijn, zodat de dooier er een beetje uitloopt. Kook de eieren dan vlak voor het opdienen van de salade (5-6 min.) en pel ze voorzichtig (niet geschikt voor mensen die geen rauwe eieren mogen eten).