Recept afdrukken
No ratings yet

Bloemkoolsoep

Allerhande 2003
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Met krokante hamreepjes.
  • Schil de aardappel en snijd in blokjes.
  • Snijd de bloemkool in roosjes.
  • Breng in een ruime pan het water aan de kook met de bloemkool en aardappel.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en kook in ca. 15 min. gaar.
  • Snijd ondertussen de vetrandjes van de ham en bak in een droge koekenpan krokant uit.
  • Laat op keukenpapier uitlekken.
  • Stamp de bloemkool en aardappel fijn in de pan, of pureer met een staafmixer.
  • Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met peper.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Verdeel de soep over de borden. Verkruimel de ham erboven.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appel met amandel uit de oven

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In midden van appels horizontaal dun reepje van schil snijden (om barsten tijdens bakken te voorkomen).
  • Klokhuis uit appels boren, 1 cm van onderkant van elk klokhuis snijden en dit terugstoppen in appel (om lekken van vulling te voorkomen).
  • Amandelen grof hakken en mengen met schenkstroop en helft van boter.
  • Appels in ingevette ovenschaal zetten.
  • Holtes vullen met amandelboter en kaneelstokje in vulling steken.
  • Appelsap in ovenschaal schenken.
  • Rest van boter over appels verdelen.
  • Schaal op rooster in midden van oven zetten en appels in 50-60 min. zacht en gaar laten worden. Appels (lauw)warm serveren.
  • Lekker met flinke lepel crème fraîche.

Tips / Opmerkingen

Pas aan tafel kaneelstokje verwijderen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Appel met amandel uit de oven

Allerhande 2003
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In midden van appels horizontaal dun reepje van schil snijden (om barsten tijdens bakken te voorkomen).
  • Klokhuis uit appels boren, 1 cm van onderkant van elk klokhuis snijden en dit terugstoppen in appel (om lekken van vulling te voorkomen).
  • Amandelen grof hakken en mengen met schenkstroop en helft van boter.
  • Appels in ingevette ovenschaal zetten.
  • Holtes vullen met amandelboter en kaneelstokje in vulling steken.
  • Appelsap in ovenschaal schenken.
  • Rest van boter over appels verdelen.
  • Schaal op rooster in midden van oven zetten en appels in 50-60 min. zacht en gaar laten worden. Appels (lauw)warm serveren.
  • Lekker met flinke lepel crème fraîche.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurkoolstamppotje

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Licht, luchtig, romig, dit stamppotje met crème fraîche en wijnzuurkool.
  • Schil de aardappels en snijd in blokjes.
  • Kook in ca. 15 min. gaar.
  • Giet af, stamp fijn en roer met de olie en de crème fraîche tot een smeuïge puree.
  • Meng de puree met de zuurkool en warm het stamppotje goed door.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerstamppotje met veldsla en romaatjes

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Aardappels schillen en in pan met bodem water en zout in ca. 20 à 25 minuten gaarkoken.
  • Tomaatjes wassen en halveren.
  • Bieslook fijn knippen.
  • Worteltjes van veldsla verwijderen.
  • Aardappels afgieten en met crème fraîche, peper en mespunt nootmuskaat tot stevige puree
  • stampen.
  • Veldsla, tomaatjes, bieslook en spekreepjes door puree scheppen.

Tips / Opmerkingen

Als stamppot te veel is afgekoeld, pan nog even op het vuur zetten.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm palingsurprise

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Helft van komkommer in flinterdunne plakjes snijden.
  • Rest van komkommer halveren en met theelepel zaadjes eruit schrapen.
  • Komkommer in kleine stukjes snijden.
  • Bieslook heel fijn knippen.
  • Palingfilets in dunne reepjes snijden.
  • In kommetje citroensap, olijfolie, Italiaanse kruiden, zout en peper naar smaak tot dressing kloppen.
  • In kom paling, komkommerblokjes, bieslook, 1 1/2 eetlepel dressing en crème fraîche door elkaar scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kopjes eerst bekleden met plasticfolie, daarna met plakjes zalm.
  • Zalm over rand van kopjes laten hangen.
  • Palingmengsel erin scheppen en licht aandrukken.
  • Zalm over vulling dichtvouwen.
  • Kopjes tot gebruik in koelkast zetten.
  • Kopjes boven vier bordjes keren en timbaaltjes op bordjes laten glijden.
  • Voorzichtig folie verwijderen.
  • Tuinkers van bedje knippen. Plakjes komkommer en tuinkers rond timbaaltjes verdelen.
  • Rest van dressing erover sprenkelen. Eventueel garneren met stukje citroen.

Tips / Opmerkingen

Variatie:
Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Vleesschotel met mosterdroom en bessensaus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Scandinavië
porties: 6 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bessen wassen en boven schaal van takjes rissen.
  • Bosuitjes schoonmaken en in dunne ringen snijden.
  • Bosui, gemberjam, kruidnagelpoeder, zout en peper naar smaak door bessen scheppen.
  • Minstens 1 uur laten staan.
  • In andere schaal crème fraîche, mierikswortel en mosterd door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Op platte schaal rosbief, fricandeau en gehakt in rijen uitspreiden.
  • Bessensaus en mosterdroom in schaaltjes op buffet zetten

Recept afdrukken
No ratings yet

Taartje van paling

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hartige taart, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Paling in lengte halveren.
  • Repen in dobbelsteentjes snijden.
  • Sjalot pellen en snipperen.
  • In kom mayonaise en crème fraîche mengen met sjalot en palingblokjes.
  • Korst van oudewijvenkoek afsnijden en met ringvorm uit elke plak een rondje steken.
  • Venkel schoonmaken.
  • Venkelgroen en onderste stuk eraf snijden.
  • Met koksmes venkelknol flinterdun snijden.
  • Venkelrepen in kom met ijskoud water en ijsklontjes leggen.
  • In maatbeker dressing kloppen van olie en citroensap.
  • Gasbrander klaarzetten of ovengrill voorverwarmen.
  • Appels goed wassen.
  • Appels rechtop op snijplank zetten en aan twee kanten tot klokhuis verticaal in dunne plakken snijden.
  • Dakpansgewijs 6 appelplakken op elkaar leggen en er met de ringvorm een cirkel uitsteken.
  • Nog 3 keer herhalen.
  • Appel bestrooien met suiker.
  • Met gasbrander suiker karameliseren.
  • Of appelrondjes op met aluminiumfolie bekleed rooster leggen, rooster vlak onder de grill schuiven en suiker in 2-3 minuten laten karameliseren.
  • Ringvorm op bord zetten en oudewijvenkoek er als bodem in leggen.
  • Kwart van palingmassa in ringvorm scheppen, bovenkant gladstrijken.
  • Taartje afdekken met gekarameliseerde appel.
  • Zo nog 3 taartjes maken.
  • Venkel met schuimspaan uit kom ijswater nemen en laten uitlekken.
  • Naast elk palingtaartje een bergje vormen van venkel.
  • Dressing erover verdelen en garneren met basilicum.

Tips / Opmerkingen

Europese paling vind je niet meer bij Albert Heijn, die komt pas weer terug als-ie weer in
voldoende aantallen rondzwemt.
Kies voor gerookte forelfilet als goed alternatief.

Recept afdrukken
No ratings yet

Struisvogeltournedos met knolselderijpuree en rode wijnjus

Allerhande 2002
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Biefstukken halveren en elke helft in plakje ham wikkelen.
  • In pan wijn, port en fond met tijm tot helft inkoken.
  • Aardappels schillen, wassen, in blokjes snijden en in pan met weinig water in ca. 15 minuten gaarkoken.
  • In andere pan 25 g boter smelten, knolselderij met 2 eetlepels ingekookt fond afgedekt in ca. 15 minuten zachtjes gaarstoven. 1/3 van knolselderij overdoen in kleine pan.
  • Rest met aardappelblokjes en crème fraîche tot puree stampen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • 25 g boter verhitten en struisvogeltournedos in ca. 4 minuten rondom bruin bakken.
  • Op warm bord leggen en warm houden onder aluminiumfolie. Ingekookt fond door bakvet roeren en laten doorkoken tot mooie jus.
  • Tijm uit jus verwijderen.
  • Rest van boter in klontjes snijden en met garde door jus kloppen.
  • Basilicum in reepjes snijden en door knolselderijpuree mengen.
  • Knolselderijpuree op vier warme borden scheppen.
  • Struisvogeltournedos erop leggen.
  • Blokjes knolselderij erover strooien.
  • Jus erover schenken.

Recept afdrukken
No ratings yet

Sliptong met jus van witlof, ham en kaas

Allerhande 2002
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis
Land van herkomst: Nederland
porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
  • Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
  • Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
  • Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
  • van graatjes lossnijden (fileren).
  • Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
  • Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
  • Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
  • Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
  • In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
  • Tongen er naast elkaar in leggen.
  • Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
  • Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
  • 2 struikjes in stukjes snijden.
  • Ham en kaas in stukjes snijden.
  • In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
  • Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
  • Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
  • Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
  • Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
  • Vier diepe borden voorverwarmen.
  • Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
  • In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
  • Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
  • Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
  • Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
  • Jus in borden scheppen.
  • Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
  • Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
  • Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.

Tips / Opmerkingen

Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.