Recept afdrukken
No ratings yet

Druivenclafoutis

Allerhande 2002
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
porties: 6 personen
Calorieën: 425kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Druiven van tros plukken, wassen, op keukenpapier laten uitlekken en in kom doen.
  • Wijn erover schenken en minstens 1 uur laten marineren.
  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • In de magnetron de boter smelten.
  • Taartvorm dun invetten met gesmolten boter.
  • Druiven afgieten, wijn opvangen.
  • In kom eieren en basterdsuiker met handmixer tot luchtig,schuimig mengsel kloppen.
  • Achtereenvolgens bloem,mespunt zout,crème fraîche,melk,wijn van druivenmarinade en helft van gesmolten boter erdoor kloppen.
  • Beslag in taartvorm schenken en druiven erover verdelen.
  • Rest van gesmolten boter erover sprenkelen.
  • In midden van oven clafoutis in ca. 45 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Uit oven clafoutis royaal bestrooien met poedersuiker.
  • Clafoutis laten afkoelen tot lauwwarmen vlak voor serveren opnieuw bestrooien met poedersuiker.

Nutrition

Calorieën: 425kcal | koolhydraten: 44g | Eiwit: 9g | Vet: 24g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zuurkool met courgette

AllerHande 1996
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd15 min
Recept categorieën: Bijgerecht
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Calorieën: 135kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • In vergiet zuurkool laten uitlekken en fijnsnijden.
  • Zuurkool met 2 dl water,bouillonpoeder en wijn afgedekt 10 à 15 minuten zachtjes koken.
  • Courgette wassen, schoonmaken en in dunne plakjes snijden.
  • Plakjes in dunne reepjes snijden.

Bereiden:

  • Courgettereepjes op zuurkool leggen en afgedekt in 10 à 12 minuten beetgaar koken.
  • Courgette en crème fraîche door zuurkool roeren en op smaak brengen met mierikswortel en peper.

Nutrition

Calorieën: 135kcal | koolhydraten: 5g | Eiwit: 4g | Vet: 11g

Recept afdrukken
No ratings yet

Burgers met bietjes en aardappelen

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
porties: 4 personen
Auteur: Alpro.com

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen, doe ze in een pan met water en breng ze aan de kook gedurende 20 minuten.
  • Snipper de ui en snij de bietjes in stukjes.
  • Doe een scheutje Alpro® soya Bak en Braad in de pan en smoor de gesnipperde bietjes gedurende 8 minuten.
  • Bak de Alpro® soya Burgers, 2 minuten aan iedere kant, in een scheutje Alpro® soya Bak en Braad.
  • Rasp de verse mierikswortel en meng naar smaak met de crème fraiche.
  • Serveer de aardappelen met de bietjes en de burgers.
  • Voeg de saus naar smaak toe.

Recept afdrukken
No ratings yet

Zalm in deegkorst

Bereidingstijd20 min
wachten25 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 970kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bladerdeeg in 10 minuten laten ontdooien.
  • Oven voorverwarmen op 200 ºC.
  • Intussen courgette wassen en met kaasschaaf over lengte in 8 à 12 dunne, lange plakken schaven.
  • Zalmfilets doormidden snijden en bestrooien met peper.
  • Om elke zalmfilet 2 à 3 courgettelinten wikkelen.
  • Plakjes rauwe ham om zalm met courgette wikkelen, zodat zalm en courgette geheel zijn bedekt.
  • Werkvlak met bloem bestuiven en hierop 2 plakjes bladerdeeg op elkaar leggen. Met deegroller bladerdeeg uitrollen tot vierkante lap van 20 bij 20 cm.
  • Rest van bladerdeeg ook op deze manier uitrollen.
  • Zalmpakketjes in midden van deeglapjes leggen.
  • Deegpunten overdwars naar elkaar toe vouwen, punten bovenop goed aandrukken. Deegranden tot vlak boven hoekjes goed dichtdrukken; hoekjes openlaten, zodat vocht tijdens bakken kan ontsnappen.
  • Bakplaat met bakpapier bedekken en deegpakketjes erop leggen.
  • Ei loskloppen, en met losgeklopt ei bovenkanten van pakketjes bestrijken.
  • Bakplaat in oven schuiven en zalmpakketjes in 25 minuten gaar en goudbruin bakken.
  • Intussen peterselie zeer fijn hakken. 5 minuten voor einde van baktijd in pannetje crème fraîche zachtjes verwarmen.
  • Knoflook pellen en teentje met knoflookpers boven crème fraîche uitknijpen. Peterselie toevoegen en geheel 1 minuut goed roeren.
  • Pan van vuur halen en citroensap erdoor mengen.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper.
  • Zalmpakketjes op borden leggen en saus apart serveren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met een groene, gemengde salade.
Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
Milde, zachte roséwijnen

Nutrition

Calorieën: 970kcal | koolhydraten: 39g | Eiwit: 34g | Vet: 75g

Recept afdrukken
No ratings yet

Varkenshaas met appeltjes

Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Varkenshaasjes bestrooien met zout en peper.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Varkenshaasjes en ui toevoegen en vlees rondom dichtschroeien.
  • Vuur laag draaien.
  • Intussen appel schillen en in vieren snijden.
  • Klokhuis verwijderen en parten in plakjes snijden.
  • Appelplakjes aan pan toevoegen.
  • Cider in pan schenken en bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Met deksel schuin op pan 15 minuten stoven.
  • Varkenshaasjes uit pan nemen en in schuine plakken snijden.
  • Warm houden onder aluminiumfolie.
  • Intussen stoofvocht met appeltjes met staafmixer pureren.
  • Crème fraîche toevoegen en saus 2 minuten inkoken.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper en serveren bij plakjes varkenshaas.

Tips / Opmerkingen

Wijnadvies

Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen
 

Recept afdrukken
No ratings yet

Tongfilets met garnalen en champignons

Bereidingstijd40 min
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 390kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • Champignons in plakjes snijden.
  • Mosselen schoonboenen onder stromend water; kapotte exemplaren en mosselen die na tik op het aanrecht niet dichtgaan, weggooien.
  • In grote pan mosselen met cider aan de kook brengen.
  • Mosselen op hoog vuur afgedekt in 5 minuten gaar koken.
  • Dichte mosselen weggooien.
  • Mosselkookvocht zeven.
  • Mosselen op 4 stuks na uit schelpen nemen.
  • In steelpan boter smelten.
  • Sjalotjes 1 minuut fruiten.
  • Champignons 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In steelpan mosselkookvocht en 125 ml visfond inkoken tot 1 dl.
  • Tongfilets oprollen en vaststeken met cocktailprikkers.
  • In pan rest van visfond tegen de kook aanbrengen.
  • Tongrolletjes in fond in 4 minuten gaar pocheren.
  • Intussen crème fraîche met ingekookt vocht net aan de kook brengen.
  • Eierdooier loskloppen en beetje bij beetje 4 eetlepels hete crème fraîche erdoor kloppen.
  • Tong met schuimspaan uit pan scheppen, even laten uitlekken en over vier (voorverwarmde) borden verdelen.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Cocktailprikkers verwijderen.
  • Eierdooiermengsel langzaam bij crème fraîche schenken en goed erdoor kloppen.
  • Saus al roerend tot net onder de kook verwarmen.
  • Mosselen, garnalen en champignons erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Saus over tongfilets schenken.
  • Garneren met mosselen in schelp.
  • Direct serveren.

Tips / Opmerkingen

Lekker met pommes duchesse (gefrituurde aardappelrozetjes) en worteltjes met peultjes.
Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

Nutrition

Calorieën: 390kcal | koolhydraten: 3g | Eiwit: 48g | Vet: 21g

Recept afdrukken
No ratings yet

Quiche lorraine

Soort: Vlees Type: Hartige taart
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4 personen
Calorieën: 1125kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bloem en zout boven kom zeven.
  • Boter in blokjes snijden (1 eetlepel apart houden) en met koude vingers door de bloem kneden.
  • Voorzichtig 2 eetlepels water toevoegen.
  • Deeg tot bal vormen en minstens 2 uur laten rusten.
  • In steelpan water aan de kook brengen en spekjes 2 minuten in kokend water blancheren.
  • Bereiden
  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Deeg uitrollen tot een lap van 26 cm.
  • Vorm invetten en bekleden met deeg.
  • Spekreepjes over bodem verdelen.
  • In kom eieren en crème fraîche door elkaar kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper en in vorm gieten.
  • Quiche in het midden van de oven 25 minuten bakken.
  • Stand terugdraaien tot 180 ºC of gasovenstand 3.
  • Taart nog 25 minuten bakken.
  • Lekker met een salade met walnoten.

Tips / Opmerkingen

Variatietip:
cherrytomaatjes en geraspte kaas toevoegen.
Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen 15 voorbereiden, 120 wachten, 60 bereiden
 

Nutrition

Calorieën: 1125kcal | koolhydraten: 52g | Eiwit: 28g | Vet: 87g

Recept afdrukken
No ratings yet

Quiche lorraine

hartige spektaart
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 u
wachten2 u
Recept categorieën: Hartige taart, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4

Equipment

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiding:

  • Bloem en zout boven kom zeven.
  • Boter in blokjes snijden (1 eetlepel apart houden) en met koude vingers door de bloem kneden.
  • Voorzichtig 2 eetlepels water toevoegen.
  • Deeg tot bal vormen en minstens 2 uur laten rusten.
  • In steelpan water aan de kook brengen en spekjes 2 minuten in kokend water blancheren.

Bereiden:

  • Oven voorverwarmen op 225 ºC of gasovenstand 5.
  • Deeg uitrollen tot een lap van 26 cm.
  • Vorm invetten en bekleden met deeg.
  • Spekreepjes over bodem verdelen.
  • In kom eieren en crème fraîche door elkaar kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper en in vorm gieten.
  • Quiche in het midden van de oven 25 minuten bakken.
  • Stand terugdraaien tot 180 ºC of gasovenstand 3.
  • Taart nog 25 minuten bakken.

Tips / Opmerkingen

Lekker met een salade met walnoten.
Variatietip:
cherrytomaatjes en geraspte kaas toevoegen.

Recept afdrukken
No ratings yet

Kip met room, calvados en champignons

Bereidingstijd30 min
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 410kcal

Equipment

Bereidingswijze

  • hampignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden.
  • Drumsticks en kipfilets bestrooien met zout en peper.
  • In grote braadpan boter verhitten.
  • Drumsticks in 7 minuten rondom bruin bakken.
  • Kipfilets toevoegen en zachtjes aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Champignons en appel 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Toevoegen: tijm, laurierblad, cider, calvados, bouillontablet en 1/2 dl water.
  • Aanbaksels goed losroeren.
  • Deksel schuin op pan leggen en kip in 8 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Tijm en laurier verwijderen.
  • Crème fraîche erdoor roeren en meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Direct serveren.

Tips / Opmerkingen

Nutrition

Calorieën: 410kcal | koolhydraten: 5g | Eiwit: 35g | Vet: 28g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hamterrine in peterseliegelei

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd5 min
wachten3 u
Totale tijd3 u 35 min
Recept categorieën: Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
porties: 4
Calorieën: 115kcal

ingrediënten

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Fond en wijn (2 eetlepels achterhouden) tot 1/2 liter laten inkoken.
  • Gelatine 5 minuten in koud water laten weken.
  • Sjalotjes en knoflook pellen en fijnsnipperen.
  • Ham in kleine blokjes snijden.
  • Peterselie fijnhakken.
  • Bosuitjes schoonmaken, in lengte halveren en in dunne reepjes snijden.
  • In pan boter verhitten en sjalot en knoflook 1 minuut fruiten.
  • Rest van wijn erbij schenken en nog 1 minuut laten inkoken.
  • Fond toevoegen en aan de kook brengen.
  • Van vuur af gelatine door fond roeren.
  • Crème fraîche erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper en even laten afkoelen.
  • Bodem met dun laagje gelei bedekken.
  • Hierover 1 eetlepel peterselie strooien en vervolgens 3 eetlepels hamblokjes.
  • Bosui door gelei scheppen en 3 eetlepels gelei over hamblokjes verdelen.
  • Hierover weer 1 eetlepel peterselie strooien.
  • Dit herhalen tot gelei, peterselie en ham op zijn.
  • Gelei afdekken met plasticfolie en 12 uur in koelkast laten opstijven.

Bereiden

  • Cakevorm enkele seconden in heet water zetten.
  • Bord op vorm leggen, samen keren en aspic uit vorm laten glijden.
  • Aspic in plakken van 1 cm dik snijden.

Tips / Opmerkingen

De hamterrine kan ook worden geserveerd als onderdeel van een buffet.

Nutrition

Calorieën: 115kcal | koolhydraten: 2g | Eiwit: 11g | Vet: 6g